...
Styrkene fra Canada deltar med bombekastere under den store skyteøvelsen. Foto: Stuart Macniel, Canadian Armed Forces/ANB

Rekord i Cold Response

Oslo (ANB): I dag og i morgen gjennomfører Forsvaret sin største skarpskytterøvelse noen gang.

Publisert 12.03.2012 kl 10:34 Oppdatert 12.03.2012 kl 10:48

Tips en venn på e-post:


...
Sanitetsoffiser Kristoffer Lervåg sier det oppstår mange reelle situasjoner under store øvelser. Det går mye i kuldeskader, klemskader og beinbrudd, sier han. Foto: Luise Salte, Forsvaret/ANB
...
Daniel Dretvik sørger for samband under øvelsen. Foto: Luise Salte, Forsvaret/ANB
...
Soldater fra Telemark bataljon gjør seg klar og laster opp ammunisjon til den største skarpskytterøvelsen noen sinne. Foto: Simon Solheim, Forsvaret/ANB

Rekorden settes under NATO-øvelsen Cold Response i Nord-Norge, der over 4.000 soldater skal skyte skarpt på samme tid, sammen med jagerfly og stridsvogner.

Over 16.000 soldater fra 14 nasjoner er med på Cold Response.

Største på ti år

Årets Cold Response er den største vinterøvelsen i NATO på ti år.

Forsvaret har store forventninger før skyteøvelsen som vil pågå over to hele dager. Bare Artilleribataljonen skal skyte over tusen granater.

– Skyteøvelsen er helt unik i NATO-sammenheng, sier stridsleder i Brigade Nord, oberstløytnant Frank Stølan (bildet)

Brigade Nord har aldri gjennomført en skarpskytingsøvelse med hele brigaden – og sammen med utenlandske styrker.

– En slik øvelse er svært nyttig for oss. Avdelingene har trent mye hver for seg, så dette blir en slags eksamen for oss alle – og ikke minst for brigadeledelsen, sier Stølan.

– Skarpskytingen er avgjørende for at brigaden skal kunne være klar for alle tenkelige oppdrag framover. Den øker ferdighetsnivået og gir økt operativ evne for Hæren. Vi har alle jobbet opp mot denne øvelsen i flere år, og vi er nå oppe på det nivået som vi ønsker å være på, sier han.

Utlendinger

Telemark bataljon er en av de norske avdelingene som skal ha med seg en utenlandsk enhet. De canadiske styrkene vil delta med flere bombekastere.

– Ingen av våre allierte gjennomfører en slik komplisert skarpskyting i denne skala. Det er kun de norske styrkene som gjør. Dette er mulig fordi norske soldater og befal innehar et høyt ferdighetsnivå, forklarer Stølan.

Under skarpskytingen vil stridsvogner av typen Leopard 2, stormpanservognen CV90, artilleri og bombekastere være noen av de våpensystemene som er i aksjon.

– Det stiller store krav til dem som leder denne operasjonen, men det stilles også strenge krav til hver enkelt soldat på bakken. Det er de som har fingeren på avtrekkeren, sier stridslederen.

Brigade Nord består av omlag 4.000 soldater, vervede og befal fra ni bataljoner i Hæren. Brigaden er lokalisert på Rena i Østerdalen og i Indre Troms.

Cold Response startet for fullt mandag morgen, og holder på i rundt to uker fremover.

Vognkommandør i Sanitetsbataljonen, sersjant Kristoffer Lervåg (25) fra Tingvoll i Møre og Romsdal har lenge sett fram til øvelsen.

– Jeg har store forventinger. Vi som jobber med sanitet har ofte mye å gjøre under slike store øvelser. Vi har like mange reelle caser som øvelsescaser. Det går mye i kuldeskader, klemskader og beinbrudd, sier Lervåg.

20 år gamle Daniel Dretvik fra Leksvik i Nord-Trøndelag er vernepliktig soldat i Sambandsbataljonen.

– Styrkene er helt avhengig av samband som fungerer. Uten kommunikasjon er det umulig å operere. Vi har ansvar for å frakte og montere sambandsutstyr slik at soldatene og befalet kan snakke med hverandre, sier Dretvik. (ANB)

På forsiden nå


...

Israelvenner trues på livet

Flere ledere i organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF) har fått grove drapstrusler på epost, SMS og telefon.

Døde i drukningsulykke

En 25 år gammel mann fra Notodden mistet natt til lørdag livet i en drukningsulykke på Notodden i Telemark.

...

Ny milliardsprekk på Oslo Lufthavn

Kostnaden for utvidelsen av Oslo Lufthavn Gardermoen har økt fra seks til 14 milliarder kroner.

...

Mindre fare for terror

Kommentar: Sannsynligheten for et terrorangrep er redusert.

Les hele kommentaren her