...
Tollerne leverte tilbake beslaglagt marihuana. Illustrasjonsfoto. Foto: Tollvesenet/ANB

Fikk tilbake marihuana

En 40 år gammel mann ble fratatt 30 gram marihuana da han ankom Norge. Nå har tollerne gitt ham stoffet tilbake fordi han innførte det som medisin.

Publisert 27.05.2012 kl 10:29 Oppdatert 27.05.2012 kl 14:55

Tips en venn på e-post:

– Nå gleder jeg meg til endelig å få smake på medisinen, sier Svein Berg (40).

Årsaken til at han fikk tilbake stoffet er at det ikke er snakk om ulovlig narkotika, men medisinsk marihuana.

– Hvis man innenfor Schengen har blitt foreskrevet et legemiddel på lovlig vis, og fått dette utdelt på et godkjent apotek, så kan man fritt ta dette med seg til Norge, sier seksjonssjef Martin Bjerke ved Legemiddelverket til Dagbladet.

Berg hadde med seg seks gule plastbokser med medisinsk marihuana. Dette fikk han utskrevet av lege i Nederland. Berg varslet dessuten tollerne før han reiste til Nederland om at han kom til å ta med seg 30 gram marihuana tilbake til Norge.

Tollvesenet ønsker ikke å uttale seg om saken og henviser til at den ble politisak ved Romerike politidistrikt. Der ble saken etterforsket i et halvt år.

– Vi kan trygt si at det var en spesiell situasjon å måtte levere tilbake marihuanaen. Vi ble overrasket over at reglene er som de er, men vi kan ikke gripe inn mot annet enn det som er forbudt, sier kriminalsjef Mona Hertzenberg.

Årsaken til at han fikk utskrevet stoffet i Nederland er at han er diagnostisert med ADHD og posttraumatisk stressyndrom. Medisinsk marihuana virker smertestillende og beroligende. Han foretrekker dette fremfor det amfetaminlignende stoffet ritalin, som er vanlig i behandling av ADHD i Norge.

– Jeg husker veldig godt første gang jeg prøvde å røyke. Det var som å oppnå total stillhet inne i hodet. Alle smertene i ryggen og nakken slapp og så sov jeg veldig godt. Det var en befrielse, sier Berg.

Webtv-selskapet Killerbunnytv.com fulgte med Berg på turen for å dokumentere hans innførsel av medisinen. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Mer regn i vente i vest

De flomrammede områdene på Vestlandet får mer regn til helgen.

...

– Jeg bruker bare kredittkort

Og det tjener forbrukerøkonomen penger på.

...

Best på norsk mat

Heder, ære og 25.000 kroner i stipend. Det fikk Bodil og Terese fra Gloppen hotell med seg fra torsdagens besøk i hovedstaden.

...

150 millioner i erstatninger

Flommen på Vestlandet kommer til å koste forsikringsselskapene opp mot 150 millioner kroner.