...
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tar farvel med ordfører i Hole Per R. Berger og fylkesordfører i Buskerud Kirsti Kolle Grøndahl etter seremonien. Politimester i Nordre Buskerud Sissel Hammer med ryggen til. Foto: Frode Johansen, Ringerikes Blad

Hedret heltene

Sundvollen (ANB-NTB): 105 kvinner, menn og ungdommer som hjalp folk fra Utøya opp av vannet 22. juli, ble lørdag hedret av kronprinsparet, justisministeren og Norges Livredningsselskap.

Publisert 02.06.2012 kl 16:21 Oppdatert 02.06.2012 kl 21:57

Tips en venn på e-post:

Livredningsselskapets president, Gard Aleksander Bjørnstad, trakk i talen sin fram at flere av dem satte sitt eget liv i fare ved å hjelpe.

– Dere var ikke trent som profesjonelle livreddere. Dere var ikke kurset til livredning i vann eller til førstehjelp, men dere tok jobben likevel. Dere tøyde egne grenser og utfordret det ekstreme, sa han.

– Dagen i dag står i livreddernes tegn. Som president i Norges Livredningsselskap ser jeg opp til dere. Dere gjør meg stolt og glad, understreket Bjørnstad.

Hedringen fant sted på Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden, og 102 av de 105 var til stede.

Rundt 30 av dem er hjemmehørende i Hole kommune, der Utøya ligger. En gruppe er også ungdommer fra AUF.

Allerede 17. august i fjor vedtok styret i Livredningsselskap at personene som hjalp til ved Utøya, skulle hedres.

– Vårt trygge land ble forvandlet til en krigssone. Der var dere, og dere gjorde noe! sa Bjørnstad i talen.

Kronprins Haakon trakk i talen sin fram at vi av og til kommer i situasjoner der vi lurer på om vi burde gripe inn.

– Når vi hedrer dere her i dag, hedrer vi det beste i mennesket. Det som handler på tross av frykt og usikkerhet, den umiddelbare omsorgen, offerviljen og motet. Dette styrker troen på at mennesket dypest sett vil det gode, sa han.

– Uten deres innsats ville færre overlevd. Vi minnes med sorg de som døde, men i dag feirer vi også alle de som lever, takket være dere, fortsatte kronprinsen.

Artisten Ole Paus bidro også til å hedre heltene fra Tyrifjorden, i tillegg til justisminister Grete Faremo (Ap). (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Ble skutt på jakt – kroppen full av hagl

Ved en feiltakelse skjøt en jaktkamerat Jan under rypajakta, men takket være snarrådige kompiser og en luftambulanse i nærheten overlevde han.

...

Sier nei til minnesmerke

Hole kommune og Utøya-naboer kan bli plassert på sidelinjen i det videre arbeidet med 22. juli-minnesmerket.

...

Valg uten vinnere

Kommentar: Stefan Löfven blir ny statsminister i Sverige.

Les hele kommentaren her

Valen går løs på Northug

Parodikongen Kristian Valen er tilbake i fri dressur. Denne gangen går det blant annet ut over en annen konge – skikongen Petter Northug. Se klipp!