Dagen i dag er en av de mest bemerkelsesverdige i hele nobelhistorien, sa Thorbjørn Jagland i sin tale til Aung San Suu Kyi. Foto: Terje Pedersen, ANB

– Gir håp til verden

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mener Aung San Suu Kyis kamp bærer bud om at alle diktaturer før eller senere vil falle.
Publisert 16.06.2012 kl. 13:52 Oppdatert 16.06.2012 kl. 17:25

Tips en venn på e-post:


Fakta om Aung San Suu Kyi

  • * Født 19. juni 1945. Hennes far, general Aung San, var en forkjemper for at det daværende Burma skulle løsrive seg fra kolonimakten Storbritannia. Han ble drept i 1947.
  • * Utdannet seg i India og Storbritannia. Hun vendte i 1988 tilbake til hjemlandet der hun ble generalsekretær i partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD).
  • * I 1989 ble hun pågrepet for å ha «truet statens sikkerhet», og hun gikk etter dette inn og ut av husarrest fram til hun ble satt fri i 2010.
  • * I 1990 vant NLD valget i landet, men de militære nektet å gi fra seg makten.
  • * Tildelt Nobels fredspris i 1991.
  • * Ved suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen 1. april 2012 ble hun innvalgt sammen med 42 partifeller. (ANB-NTB)
Til tonene av Ole Bulls «I ensomme stunde» kom nobelseremonien i Oslo rådhus for Aung San Suu Kyi i gang lørdag ettermiddag. Fiolinisten Guro Kleven Hagen hadde æren av spille for Aung San Suu Kyi. Suu Kyi ankom rådhuset like før klokken 13 og ble mottatt med jubel fra de mange frammøtte. Hun ble ledsaget inn i rådhuset av Kaci Kullmann Five, nestleder i nobelkomiteen. Det hang mørke skyer over hovedstaden da fredsprisvinneren ankom, men inne slo varmen mot henne. Foto: Terje Pedersen, ANB
På en travel lørdag formiddag var Aung San Suu Kyi også i audiens på Slottet. Der ble hun tatt imot av kongeparet og kronprins Haakon. Foto: Terje Pedersen, ANB
Dronning Sonja, Jens Stoltenberg, Aung San Suu Kyi, kong Harald og Ingrid Schurerud under middag på Akershus festning fredag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix/POOL/ANB
Aung San Suu Kyi takket Norge fredag. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Terje Pedersen, ANB
Nesten 21 år forsinket kommer den legendariske demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi til Norge for å takke for nobelprisen og holde sitt lenge utsatte nobelforedrag. Her blir hun mottat på Gardermoen av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og kommunalminister Liv Signe Navarsete. Foto: Fredrik Varfjell/POOL/NTB Scanpix/ANB

– Dagen i dag er en av de mest bemerkelsesverdige i hele nobelhistorien, sa Thorbjørn Jagland i sin tale til Aung San Suu Kyi.

Den myanmarske opposisjonslederen og demokratiforkjemperen ble tildelt Nobels fredspris i 1991, men først nå har hun kunnet komme til Oslo for å motta den.

– Vi har ventet lenge på deg. Din ventetid har vært ufattelig krevende for deg og av en helt annen karakter enn vår. Men det skal du vite: I isolasjon ble du en moralsk leder for hele verden, slo Nobelkomiteens leder fast.

– Demokratiets seier

Han mener Suu Kyis lange kamp for demokratiet i Myanmar gir et håp til alle dem som kjemper for det samme i andre autoritære land.

– Din sak mobiliserte ditt folk og vant over et massivt militærapparat. Når ditt navn nevnes eller når du snakker, gir du ny energi og håp til en hel verden, sa Jagland.

Han mener demokratiene i verden ikke skal fortvile når de i dag ser at autoritære regimer har større økonomisk vekst enn dem selv.

– Det er temporært. Regimene vil bli brutt ned av indre motsetninger, sa Jagland.

Nobelkomiteens leder beskrev demokratiene som historiens vinnere og viste til at autoritære makthavere av frykt for folket innfører kontrollsystemer som hindrer nytenkning og innovasjon.

– Mangel på kontroll av eliten fører til korrupsjon og misbruk av makt. Kombinasjonen av kontroll av folket og mangel på kontroll av eliten fører til vanstyre og stagnasjon og til slutt til revolusjon, sa Jagland.

– Ingen bitterhet

Jagland ga uttrykk for beundring for den kamp Aung San Suu Kyi har ført i hjemlandet Myanmar og viste til at hun ikke nærer bitterhet eller fiendskap henimot makthaverne og fangevokterne.

– Vi har hele tiden spurt oss selv, hvor hentet du kreftene fra? spurte han og viste til alle årene i isolasjon fra omverdenen og egen familie.

– Du må ha hatt en ufattelig tro på din egen sak. På vår felles sak, sa Nobelkomiteens leder, som plasserte Suu Kyi inn i en rekke av framtredende fredsprisvinnere.

– Andre fredsprisvinnere som ikke kunne komme til Oslo for å motta sine medaljer, har også skrevet sine navn inn i historien: Carl von Ossietzky for sin kamp mot Hitler-Tyskland, Andrej Sakharov og Lech Walesa for deres kamp mot sovjetkommunismen og Liu Xiaobo for sin kamp for menneskerettigheter i Kina, sa Jagland, som la til at han håpet Liu ikke vil måtte vente like lenge som Suu Kyi før han kommer til Oslo. (ANB-NTB)

Les mer om:  Innenriks 

På forsiden nå