...
Dette møtte skoleelever som prøvde å sjekke skoleinntaktet tirsdag formiddag. Foto: Faksimile vigo.no

Hackere stengte skole-opptak

Et hackerangrep hindrer tirsdag tusenvis av søkere i å få vite hvilken videregående de har kommet inn.

Publisert 10.07.2012 kl 14:44 Oppdatert 10.07.2012 kl 14:46

Tips en venn på e-post:Nettsiden www.vigo.no er en felles portal for alle landets fylkeskommuner der man kan se hvilken skole man har kommet inn på. Men da mange skulle sjekke opptaket til skolene i Akershus, Oppland, Troms og Sogn og Fjordane tirsdag, ble de møtt av en nettside som var nede etter sabotasje, skriver NRK.

– Vi er blitt utsatt for et hackerangrep der noen skaper så store menger trafikk til nettsiden at den ikke klarer å takle det, sier administrerende direktør Odd Henning Dypvik i IT-selskapet IST til NTB.

Politianmeldt

Selskapet har ansvaret for å drifte nettsiden for fylkeskommunene i landet. Han kan forsikre at ingen personopplysninger er kommet på avveie.

– Angrepet er politianmeldt. Vi jobber nå hardt med å løse problemet, men vet ikke når nettsiden vil være oppe igjen, sier Dypvik.

IST vet foreløpig ikke hvem som står bak angrepet på nettsiden.

– Dette er en type angrep som er forholdsvis vanlig og vanskelig å gardere seg mot. Noen ganger kan det være økonomisk motivert - at folk holder nettsiden som et slags gissel og krever løsepenger for å stanse angrepet. Men foreløpig er det ingen ting som tyder på at dette er noe annet enn hærverk, forteller Dypvik.

Må vente

Det betyr at mange spente elever må vente med å finne ut hvilken videregående skole de skal begynne på.

– Selve opptaket er ferdig, men vi har problemer med nettsiden, sier pressesjef Jan Ivar Bøe i Akershus fylkeskommune til NTB.

Han kan fortelle at alle som har søkt, vil få en SMS i løpet av dagen med svar på opptaket, men at den ikke vil bli sendt ut før dataproblemene er løst.

– Utsendelsen er avhengig av det samme systemet. Men de som ringer inn til oss, kan selvfølgelig få svar nå, sier Bøe. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Hvit jul er kult, men...

Den snøen som skaper julestemning, er den samme som kan føre til omfattende skader i både hytter og hus.

Klart for bilgalskap

Fredag inntar vedens mest berømte bilprogram Telenor Arena. Sjekk ut dette klippet når Clarkson, Hammond og May må krysse Nilen på en flåte.

...

Full strid om snøscooter-lov

Regjeringen vil åpne for at kommunene selv kan bestemme om de vil godta fornøyelseskjøring med snøscooter.

...

– Dette er Bakvendtland

Forslaget om fri konkurranse på brevpost er sendt på høring før det er vurdert hvordan dette vil slå ut.