...
Fra skolestart i høst skal lærerne i kroppsøving ved ungdomsskoler og videregående ikke bare vurdere elevene etter kompetansemål, men også etter innsats og fysiske forutsetninger. Foto: ANB-arkiv

Nå teller innsats i gymtimen

Fra i høst skal ikke bare prestasjon, men også innsats og forutsetninger telle når elevene får gymkarakter.

Mari Valen Høihjelle E-post
Publisert 09.08.2012 kl 22:02 Oppdatert 09.08.2012 kl 22:11

Tips en venn på e-post:


...
Mange elever dropper dessverre ut av gymtimene fordi de synes det er så demotiverende at innsats ikke teller. Derfor er det veldig viktig at vi nå får en gymkarakter der innsats og forutsetninger også teller, sier leder i utdanningskomiteen på Stortinget, Marianne Aasen (Ap). Foto: Vidar Ruud, ANB

Fra skolestart i høst skal lærerne i kroppsøving ved ungdomsskoler og videregående ikke bare vurdere elevene etter kompetansemål, men også etter innsats og fysiske forutsetninger.

At det nå ikke bare handler om å være best, tror leder Marianne Aasen (Ap) i utdanningskomiteen på Stortinget vil motivere flere i kroppsøvingsfaget.

– Elever og foreldre har opplevd karaktersystemet som urettferdig, og jeg tror den nye karaktersettingen vil gjøre kroppsøving mye mer motiverende for alle, sier Aasen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har begrunnet endringen med at formålet med kroppsøvingstimene ikke handler om å springe raskest og hoppe høyest, men at gymmen skal inspirere til en fysisk aktiv livsstil og fremme god folkehelse.

Mange elever opplever et negativt press i gymtimene. Og antall videregående-elever som dropper ut, og heller tar kroppsøving som privatister, har økt mange steder i landet.

– Faget har etablert seg som et prestasjons- og testfag. Det bør være en mulighet for å vurdere innsats også, sa førstelektor og forsker i kroppsøving ved HiNT, Idar Lyngstad til Adressa for en stund tilbake.

Marianne Aasen i Arbeiderpartiet peker på at fysiske forutsetninger spiller en helt annen rolle i gym enn i andre fag, og at det da er problematisk at innsats og fysiske forutsetninger ikke skal telle.

Fremskrittspariet har vært kritisk til å endre karaktersettingen i gym, og partiets utdanningspolitiske talsmann Tord Lien har tidligere sagt at endringen fratar gutter en sentral mestringsarena. Utdanningsforbundet støtter endringen som nå kommer. (ANB)

På forsiden nå


...

Ap vil ha kveldsåpent

Ap etterlyser kveldsåpne poliklinikker ved sykehusene.

...

Bruk hoveddøra!

Kommentar: Det finnes åpenbart intet bunnivå for hvor pinlig og prinsippløst det offisielle Norge kan opptre.

Les hele kommentaren her

...

Fare for havnestreik

Det kan bli streik i norske havner etter at det onsdag ble brudd i lønnsforhandlingene.

...

Skal beskytte TV-aksjonen

Kronprins Haakon har sagt ja til å være høy beskytter når Kirkens Nødhjelp skal samle inn penger i årets TV-aksjon.