...
Justisminister Grete Faremo (Ap) har gitt Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård jobben som ny politidirektør. Foto: Vidar Ruud, ANB

Ber Humlegård lytte

Mandag startet politidirektør Odd Reidar Humlegård arbeidet med å reformere politiet.

Publisert 20.08.2012 kl 13:08 Oppdatert 20.08.2012 kl 13:48

Tips en venn på e-post:

Fagforeningsleder Arne Johannessen krever å bli tatt med på råd.

– Signalene fra Humlegård er positive. Jeg forutsetter at han opprettholder den gode tradisjonen med tett kontakt og dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til NTB.

Fagforeningslederen er forberedt på store endringer i politietaten, men vil ikke ta ansvar for mangelfull helge- og kveldsbemanning.

– Å legge ansvaret på oss er direkte feil. Det er jobben vår å kjempe de kamper en fagforening skal kjempe. Vi har en av de mest fleksible arbeidstidsavtaler i norsk arbeidsliv, ikke minst når det gjelder hviletid, sier Johannessen.

Ifølge Johannessen er mangel på politifolk forklaringen på bemanningsutfordringene som Gjørv-kommisjonen tar opp i sin rapport.

– Vi mangler 2.800 politifolk før vi er der regjeringen har sagt at vi må være innen 2020. Da sier det seg selv at det vanskelig å få turnusen til å gå opp. Men vi avviser ingen debatter og er villige til å gå i dialog med politidirektøren også om arbeidstid og turnus, sier han.

På sin første dag på jobben beskrev Odd Reidar Humlegård terrorrapporten som selve nullpunktet i et bredt anlagt endringsprogram for politiet.

– Selv om rapporten har vært tung lesning, opplever jeg en samlet vilje i norsk politi for å ta fatt med en gang, fastslår den nye politidirektøren.

Overfor Aftenposten varslet han i helgen utskiftninger i Politidirektoratets toppledelse. Nye ressurspersoner skal hentes inn og svakheter ved data- og kommunikasjonssystemer rettes opp.

– Arbeidet skal gjøres i dialog med Justisdepartementet og de tillitsvalgte, sier Humlegård, som ikke kan si når den nye ledergruppen vil være på plass.

Kripos-sjefen er bare konstituert i stillingen som politidirektør. Humlegård har selv slått fast at det er uaktuelt for ham å søke jobben permanent.

– Det er en krevende situasjon at den nye politidirektøren kun skal sitte i noen måneder. Samtidig var det behov for en rask avklaring når Mæland gikk av, sier Johannessen.

Han har smørbrødlista klar for hvilke prioriteringer han mener må gjøres.

– Vi må ha en tydeligere lederstruktur med en klarere rolledeling mellom politidirektøren og politisk ledelse. Det må bli mindre detaljstyring fra toppen. Politiets ledelse sentralt og lokalt må vise større vilje til å lytte til ulike fagmiljøer. Samhandlingen mellom politiet og andre etater må bli bedre, og vi må være åpne for endringer i organisering og struktur. Dette gjelder også spørsmålet om antallet politidistrikter og operasjonssentraler, sier Johannessen.

Når det gjelder utstyr og utrustning er han krystallklar:

– Vi har veldig tydelige forventninger om at politikerne retter opp de mangler som påpekes i rapporten. Vi må komme oss ut av hengemyra på utstyrssiden, sier han. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Polet får ikke taxfreesalget

Det er ikke aktuelt å overlate taxfreesalget på landets flyplasser til Vinmonopolet.

...

Poseavgiften

Kommentar: Venstre og Frp strides om farskapet til poseavgiften.

Les hele kommentaren her

...

Alternativ juleferie

Ikke alle drømmer om en hvit jul. Er du av dem som helst vil slippe unna, finner du åtte gode alternativer her.

...

Verdens største selfie

Hele 1.151 gjenkjennelige mennesker fikk plass på bildet.