...
Foto: Eksportutvalget for fisk/ANB (ill. foto)

NHO: Dårligere tider

Oslo (ANB-NTB): Den økonomiske krisen i Europa vil for alvor treffe norsk økonomi neste år. Eksportbedriftene tror at både salg, priser og driftsresultater vil gå ned neste år.

Publisert 03.09.2012 kl 11:58 Oppdatert 03.09.2012 kl 13:43

Tips en venn på e-post:

Det kan bli vanskelige tider for viktige norske eksportnæringer det neste året. I sine forventninger til 2013 nedjusterer de eksporttunge NHO-bedriftene kraftig sine forventninger, viser Næringslivets økonomibarometer for tredje kvartal.

– Det går greit for Norge på kort sikt. Men om noen år kan vi få en svakere utvikling og vi risikerer at fastlandsøkonomien forvitrer, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter H. Brubakk.

Les også: Handelsoverskuddet økte

Det betyr at resesjonen i de europeiske landene for alvor kan treffe norsk økonomi, og det er eksporten av såkalte tradisjonelle varer som er mest utsatt. Allerede i år merker eksportørene av varegrupper som metaller, kjemiske produkter og fisk og sjømat et fall.

Mer enn 60 prosent av norsk eksport av tradisjonelle varer går til EU-landene.

– Eksportsektoren sliter tungt, og det vil de også gjøre neste år. Todelingen i norsk næringsliv mellom de oljebaserte virksomhetene som går bra, og annen virksomhet, blir bare sterkere og sterkere, sier avdelingssjef i NHO, Dag Aarnes.

Les også: Reddes av eksporten

Investeringsnivået i fastlandsindustrien har ikke vært lavere siden 1970-tallet. Investeringene i bransjene industri og bergverk ligger i andre kvartal i år på bare 60 prosent av det som det ble investert før finanskrisen kom i 2008. Det mener Aarnes er bekymringsfullt.

– Det har selvfølgelig noe å gjøre med den internasjonale situasjonen, men vi tror også at under disse tallene så ligger det en temmelig rask utflagging og utarming av norsk fastlandsindustri. Det er altså ikke bare konjunkturelt, sier han.

NHO-direktør Petter H. Brubakk mener det lave investeringsnivået er en kraftig varsellampe.

– Vi kan få dramatiske omstruktureringer som effekt av dette, sier han.

Les også: Selger mer pels

Og han kommer med flere oppfordringer til finansministeren, som om vel en måned legger fram sitt statsbudsjettforslag for neste år. En mer kreativ utforming av skattesystemet er NHOs ønske nummer en.

– Vi mener at det land som kanskje har størst statsfinansielt handlingsrom i verden, bør tenke mer kreativt på å bruke skatt for å øke investeringsnivået. Det kan gå på avskrivning, alminnelig skattesats, forutsetning for forskning og selvfølgelig formuesskatt, sier Brubakk. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– Arrogant og uansvarlig

Arbeidsministeren opptrer arrogant når han vil tvinge gjennom konkurranseutsetting av attføringsvirksomheten, mener stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap).

...

Bompenger med Frp

Kommentar: Regjeringen er ikke sikret ryggdekning for den nye vrien for bompenger.

Les hele kommentaren her

...

Heldig bortepoeng for Celtic

Ronny Deilas menn ble til tider overkjørt, men klarte å få med seg poeng i bortekampen mot Red Bull Salzburg.

Alvorlig skadd etter knivstikking

En mann er alvorlig skadd etter å ha blitt knivstukket på Lade i Trondheim torsdag kveld. Politiet leter etter minst to personer etter hendelsen.