...
Sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By feirer forbundets 100-årsjubileum, både med storstilt markering på mandag og med noen tøffe krav til politikerne. Foto: Terje Pedersen, ANB

Kampklare sykepleiere jubilerer

Sykepleierforbundet fyller 100 år, og feirer med å servere noen tydelige krav til dem som vil ha sykepleiernes stemme ved neste valg.

Bjørn Erik Dahl
Bjørn Erik Dahl, ANB Profil E-post
Publisert 22.09.2012 kl 21:34 Oppdatert 22.09.2012 kl 21:44

Tips en venn på e-post:


...
Det er en tradisjonsrik uniform Sykepleierforbundets leder Eli Gunhild By viser fram. Foto: Terje Pedersen, ANB
...
Bergljot Larsson var en av stifterne og den første lederen av forbundet. Foto: NSF-arkiv
...
Ullevaal-elever anno 1920. Foto: NSF-arkiv
...
Fra Haukeland i gamle dager. Foto: NSF-arkiv

Fakta Sykepleierforbundet 100 år

Dronningen kommer
  • Norsk Sykepleierforbund feirer 100 år mandag 24. september. Dronning Sonja vil være til stede ved Norsk Sykepleierforbunds festforestilling i Den Norske Opera & Ballett mandag ettermiddag. Tidligere samme dag vil helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møte representanter for sykepleierne i Spikersuppa i Oslo.
  • Mandag vil nemlig Spikersuppa i Oslo være preget av sykepleiere som markerer 100-årsdagen til Norsk Sykepleierforbund. Plassen vil bli dominert av telt bemannet av sykepleiere fra 23 ulike fagretninger som operasjonssykepleiere, helsesøstre, akuttsykepleiere og geriatriske sykepleiere. Her vil besøkende kunne snakke med sykepleiere og få innblikk i teknisk utstyr og kunnskap om sykepleiefaget.
  • Dagen feires også landet rundt med ulike arrangementer. – Dette er en stor mulighet for oss til å vise oss fram for befolkningen. Mange har sikkert spørsmål knyttet til jobben vi gjør, utdannelsen vår og kanskje de også kan benytte anledningen til få svar på helserelaterte spørsmål de sitter inne med, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By. (Kilde: NSF/ANB)
Historiske høydepunkter
  • Kampen for en enhetlig treårig utdanning pågikk i over 30 år før Stortinget i 1948 vedtok «Lov om utdanning og offentlig godkjenning av sykepleiere».
  • Sykepleiere gjennomførte i 1972 punktstreiker fordi yrkesgruppen gjentatte ganger mente seg grovt forbigått under lønnsforhandlinger. Den såkalte Sykepleieraksjonen fikk stor oppmerksomhet og bedre uttelling i de påfølgende lønnsforhandlingene.
  • Lov om pensjonsordning for sykepleiere ble vedtatt i 1962, en stor seier som den dag i dag gir yrkesgruppen en ordning den er fornøyd med.
  • I 1960 ratifiserte Norge ILO-konvensjonen om lik lønn for menn og kvinner for arbeid av lik verdi. Uenigheten om disse spørsmålene ser vi fremdeles i «likelønnskampen». (Kilde: NSF/ANB)

– Vi har noen saker vi gjerne ser at politikerne prioriterer i valgkampen. Det må først og fremst sørges for at vi får økt grunnbemanningen, som er altfor lav. Det er mange ufaglærte på norske sykehjem, noe som ikke er bra for pasientsikkerheten, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dessuten må det gjøres noen solide vedtak slik at vi får en skikkelig satsing på IKT og en felles IKT-plattform. Alt kan ikke gjøres på en gang, men at man for eksempel må bruke faks for å kommunisere mellom kommune og sykehus i 2012 er hårreisende. De siste ti årene har det også vært mer fokus på økonomistyring og mindre på pasientene, noe vi har sett mange eksempler på i det siste, sier By. Mandag leder hun an i en storstilt 100-årsfeiring av Sykepleierforbundet, blant annet med dronning Sonja på besøk.

Likelønn er en annen heit sak som har stått helt øverst på sykepleiernes agenda i mange tiår, men kanskje spesielt ved de siste lønnsoppgjørene.

– Det går i museskritt, selv ved det som ble hetende likelønnsoppgjøret i 2010. Vi må se politisk vilje til å prioritere likelønn, slår By fast. Hun etterfulgte Lisbeth Normann som leder på fjorårets landsmøte.

En problemstilling for forbundet er stadig mer bruk av vikarer og import av sykepleiere fra andre land. Frifagbevegelse skrev nylig om norske kommuner som bruker bemanningsforetak for å lære spanske sykepleiere norsk og hente dem til ledige jobber i helsesektoren her hjemme.

– Sosial dumping har vært viktig å bekjempe for oss de siste årene. Vi ønsker norske lønns- og arbeidsvilkår for alle, uansett hvor de kommer fra. Vi må demme opp for å importere arbeidskraft fra andre land, spesielt fra afrikanske og en del europeiske land der det jo er stor sykepleiermangel, slår By fast.

Hun mener det er arbeidsgivernes ansvar å drive med en lønnspolitikk og kompetanseutvikling som tiltrekker seg sykepleiere, ikke minst i kommunene. Mange sykepleiere som jobber deltid, ønsker dessuten å jobbe mer.

– Vi har også en stor arbeidskraftreserve som jobber deltid. Arbeidsgiverne har et stort ansvar for å lyse ut 100 prosents stillinger. Vi kan begynne her, mener By.

Debatten har også rast om hvorvidt deltidsproblematikken delvis skyldes sykepleiernes standpunkt om ikke å jobbe mer i helgene enn hver tredje helg i turnus.

– Dette prinsippet er viktig for oss, og hver tredje helg er ofte. Folk skal kunne ha både et sosialt liv, kunne ta hensyn til familien og ha fritid. Man kan begynne med å øke grunnbemanningen. Det er færre på jobb i dag enn for 20 år siden, og pasientene er flere og stadig eldre. Men vi har ikke sagt at vi ikke kan gå inn og diskutere enkelte ordninger i samråd med de ansatte og pasientenes behov, sier By.

– Hyppigere helgearbeid forutsetter en sentral tariffesting av tredje hver helg, frivillighet og en betydelig kompensasjon, krever By.

Hun står fast på at dette må godkjennes sentralt, og legger til at mange arbeidsgivere lokalt er i overkant kreative i sine ønsker og forslag. By understreker at samarbeid, det å diskutere seg fram til løsninger selv i vanskelige saker, er noe av det viktigste for henne som leder. Forbundet har nemlig gjennom historien hatt sin del av interessekonflikter, blant annet overfor LO-systemet.

– Når vi nå feirer 100 år, kan vi slå fast at vi skal være en sterk og tydelig organisasjon også i de neste 100 årene. Ingen viktige saker som angår sykepleierne, blir diskutert uten at vi er involverte, avrunder By. (ANB)

På forsiden nå


...

Etter mus kommer rev

Det har neppe vært flere rev i nyere tid enn det er nå, ifølge Statskog.

...

Dette irriterer oss i bilen

Slik unngår du «The road to hell» i juletrafikken.

...

Våpen inn bakveien

Kommentar: Å sende politiet ut blant befolkningen med skarpladde våpen er mer enn en skrivebordsbeslutning.

Les hele kommentaren her

...

Bruker IKKE gavekortet!

En av fire har det på sin ønskeliste, men mange bruker likevel ikke gavekortet de får.