Bobilturister ofte tatt med for mye alkohol

Tromsø (ANB): Mange bobilturister blir stoppet med for mye alkohol når de kommer til Norge. I Troms ble en tysker stoppet med 50 liter øl og ti liter vin.

Publisert 27.07.2005 kl 09:28 Oppdatert 27.07.2005 kl 09:29

Tips en venn på e-post:


...
Tyske bobilturister har ofte med seg sitt eget øl - i rikelige mengder. Foto: Ole Åsheim

I sin guide til bobilturister på tur i Norge, anbefaler tyske Reinert Schulz turistene å ta med seg mest mulig mat og alkohol fra hjemlandet for å spare penger. Og mange følger oppfordringer.

Flere tollsteder som ANB har vært i kontakt med rapporterer at det slett ikke er uvanlig at utenlandske turister har med seg betraktelig mer alkohol enn hva de har lov til.

– Generelt sitter vi med erfaringen at mange bobilturister har med seg alt de trenger til ferien. Det er ikke uvanlig at de tar med seg for mye alkohol, sier Stein Nordgård, fungerende kontorsjef ved Tromsø Regiontollsted, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tatt med 50 liter øl

Nordgård har flere eksempler på turister som er stoppet med for mye alkohol på grensen. Ved Helligskogen tollstasjon i Troms ble en tysk turist tatt med svært store mengder alkohol tidligere i sommer.

– Han kom alene i en personbil med skiboks på taket. Bilen var stappet full med alt han trengte til ferien. I bilen fant vi 50 liter øl og ti liter vin, alt tatt med fra Tyskland, forteller Nordgård.

Også ved tollstasjoner i Finnmark har de erfaringer med tursiter som kommer med store mengder alkohol i bilen.

Nordmenn like ille

– Det er ganske utbredt at de tar med seg for mye alkohol, spesielt øl, sier Frank Mauno, kontorsjef ved Hammerfest tollsted, som gjennomfører kontroller på grensestasjonene ved Karasjok og Kautokeino.

Utenlandske turister må følge det samme regelverket som nordmenn som krysser grensen. Det betyr at de har lov å ta med to liter øl, en liter vin og en liter brennevin med inn i Norge.

På Svinesund, som er Norges mest trafikkerte grenseovergang, har de også erfaringer med turister som tar med seg for mye alkohol. Men ifølge tollkontrollsjef Wenche Fredriksen er ikke turistene noe verre enn nordmenn.

Ikke prioritert

– En del bobiler som blir stoppet har for mye med seg, men vi har ikke noe inntrykk at de er noe verre enn andre, sier Fredriksen

Hun understreker også at turister på tur ikke er deres hovedprioritet.

– Vår hovedprioritet er grenseoverskridende kriminalitet, som narkotika og smugling av alkohol. Men samtidig stopper vi mange biler, og dersom noen ikke følger reglene blir de bøtelagt, sier hun.

På forsiden nå


...

Dette gjør vi bak rattet

Alt for mange bruker mobiltelefonen, men vi gjør også veldig mye annet rart når vi kjører bil. Sjekk her!

...

Fem gode råd mot brann

Årlig brenner mellom 100 til 150 hytter ned til grunnen. Her er fem ting du ikke må slurve med på hytta.

...

Mindre salt i smøret

Helseminister Bent Høie vil ha mindre salt i maten. Tine tar ham på ordet og reduserer saltinnholdet i smør.

...

Skråsikre foreldre tar sjansen

Bilulykker er hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge. Feil sikring er den største synderen.