...
Anders Behring Breivik sammen med advokat Vibeke Hein Bæra. Foto: Vidar Ruud, ANB

– Han er en fascist

Anders Behring Breiviks innledningsforedrag i retten avkler ham som helstøpt fascist, mener ekspert på høyreekstremisme.

Publisert 17.04.2012 kl 13:58 Oppdatert 17.04.2012 kl 14:18

Tips en venn på e-post:


Fakta Anders Behring Breivik

Fakta Anders Behring Breivik
 • Født 13. februar 1979 i Oslo, hvor han vokste opp på vestkanten
 • Aktiv i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) som tenåring og tidlig i 20-årene. Hadde verv i lokallaget i Oslo Vest fra 2002 til 2004. Meldte seg seinere ut.
 • Har jobbet med aksjehandel og vært sjef for et selskap som solgte programvare, ifølge det skriftlige materialet Breivik selv har lagt ut på internett.
 • Fullførte ikke videregående skole. Påberoper seg å ha lest statsvitenskap, økonomi og ledelse på egen hånd.
 • Har vært medlem av frimurerlosjen St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Søiler. Ekskludert etter terrorangrepene 22. juli.
 • Har gitt uttrykk for nasjonalistiske og antiislamske holdninger på ulike debattsider på internett.
 • Påstår at han er medlem av en hemmelig, europeisk, antiislamsk væpnet organisasjon.
 • Tiltalt for terrorhandlinger for angrepene i Oslo og på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud 22. juli 2011. Har erkjent de faktiske forholdene, men ikke straffskyld.
 • To rettsoppnevnte sakkyndige psykiatere ga 29. november 2011 Breivik diagnosen paranoid schizofren, og konkluderte med at han var psykotisk på gjernings- og observasjonstidspunktet og derfor strafferettslig utilregnelig.
 • Oslo tingrett besluttet 13. januar å oppnevne ytterligere to sakkyndige som skal komme med en ny sakkyndig rapport. Rapporten skal foreligge 10. april.
 • Rettssaken åpner 16. april i Oslo tinghus. (ANB-NTB)

– Begrep som kulturkonservativ og andre har bare dekket over at Breivik ut fra alle vanlige definisjoner er en fascist, og hans forklaring i retten avslutter den diskusjonen, sier Terje Emberland, religionshistoriker og ekspert på høyreekstremisme til NTB.

– Han snakker om et rensende blodbad, om en ny orden, til og med om en elite som skal gjennomføre denne. Han baserer til og med hoveddelen av sitt forsvar nå på sin rett til å beskytte det norske etniske urfolk, altså en rasekategori som ligger til grunn for hans rett til å begå disse terrorhandlingene, tilføyer han.

– En fascist

– Alle disse tingene viser at Breivik er det som man på alle måter kan kalle en fascist. Han framstår i sitt forsvar mye klarere som en renskåren fascist, sier Emberland.

Han har ikke vesentlige innvendinger til at dommeren lot Breivik nærmest presse eller true seg til å få lov til å lese sin begrunnelse i 75 minutter i stedet for de avtalte 30.

– Jeg synes dette er viktig, sier Emberland.

– Dette gjør eksaminasjonen av ham etterpå enklere. Det er viktig at vi får brettet ut hans bisarre virkelighetsbilde i sin fulle bredde på hans egne premisser. Det er lettere da å ta stilling til karakteren av dette.

Merkelig forestilling

Historiker Øystein Sørensen synes også at Behring Breiviks forklaring i retten tyder på at han nå identifiserer seg sterkere med fascistene og nazistene enn han gjorde i manifestet sitt.

– Et interessant poeng i dag var jo at han hadde en merkelig forestilling om nyere norsk historie som jeg tror jeg aldri har hørt før, nemlig at det var demokrati i Norge i mellomkrigstiden, men ikke etter 1945, sier historikeren fra Universitetet i Oslo til NTB.

– Så sa han at etter 1945 lå kulturkonservative og nasjonalister med brukket rygg i Europa. Det kan jo tyde på at han vil gå lenger i dag enn han har gjort i manifestet sitt i å identifisere seg med fascistene og til og med nazistene. Det virket som om det var noe spesielt verdifullt de representerte, de som ble slått, sier Sørensen.

Oppfordringer

– I manifestet er han jo påpasselig med å distansere seg fra nazismen, tilføyer Sørensen, som ikke tror Breiviks omtale av seg selv som «kulturkonservativ» vil vekke gjenklang hos kulturkonservative.

– Det tror jeg ikke det er noen virkelig konservative i Norge som vil vedkjenne seg.

Breivik kom i retten med oppfordringer til andre om å gjøre som ham, den svenske lasermannen, den tyske, nazistiske drapsgruppen NSU og andre.

– Ja, han er helt overbevist om at han representerer det gode, og at terroristiske handlinger som å drepe 16-åringer på Utøya, er nødvendige virkemidler for å nå det han mener er det gode. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Etter mus kommer rev

Det har neppe vært flere rev i nyere tid enn det er nå, ifølge Statskog.

...

Dette irriterer oss i bilen

Slik unngår du «The road to hell» i juletrafikken.

...

Våpen inn bakveien

Kommentar: Å sende politiet ut blant befolkningen med skarpladde våpen er mer enn en skrivebordsbeslutning.

Les hele kommentaren her

...

Bruker IKKE gavekortet!

En av fire har det på sin ønskeliste, men mange bruker likevel ikke gavekortet de får.