...
Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp stiller seg hoderystende til at politiet ikke har klart å finne liberieren som Anders Behring Breivik hadde kontakt med i 2002. Foto: Tor Johnsson/ANB

Kritisk til Liberia-etterforskning

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp stiller seg hoderystende til at politiet ikke har klart å finne liberieren som Anders Behring Breivik hadde kontakt med i 2002.

Publisert 01.06.2012 kl 15:32 Oppdatert 01.06.2012 kl 15:46

Tips en venn på e-post:

VG klarte det på en dag.

– Det er helt ufattelig at politiet ikke har klart å få fram dette i etterforskningen, sier Ranstorp til NTB.

Onsdag fortalte politiet i 22. juli-rettssaken at de hadde identifisert et navn på en person som Breivik hadde vært i kontakt med før og etter at han var i Liberia i april 2002. Han het Alpha Kallon, og politiet hadde fått opplyst at han nå skulle være i USA. Men politiet hadde ikke funnet ham, og derfor heller ikke avhørt mannen.

Fredag har VG et stort oppslått intervju med mannen, som nå bor i Minnesota i USA.

Det tar NTB 0,23 sekunder i et søk med søkermotoren Google å finne den eneste Alpha Kallon som er registrert i USA, med en boligadresse i Minneapolis i delstaten Minnesota, med postboksadresse og et telefonnummer. På det nummeret svarer det riktig nok fredag at «du er kommet til et nummer som ikke er i bruk».

– Hvorfor har han ikke vært funnet, spør Ranstorp, som regnes som en av verdens fremste eksperter på terror.

– Det ville ha vært interessant å høre Kallon vitne i retten. Han ville som vitne ha kunnet kaste et helt nytt lys over Breiviks Liberia-besøk. Og hans historie ville definitivt ha styrket politiets historie.

Breivik har i sitt manifest skrevet at formålet med Liberia-besøket var å treffe en etterlyst serbisk krigsforbryter som han omtaler som «krigshelt» og «korsfarer».

Ranstorp mener politietterforskningen i dette spørsmålet bør tas opp av 22. juli-kommisjonen.

– Dette åpner nye avenyer for 22. juli-kommisjonen, sier han.

Ranstorp understreker at han generelt mener norsk politi har gjort en meget god jobb i etterforskningen av 22. juli-terroren.

– Politiet har vært meget dyktig innenlands. Men utenfor Norges grenser har det vært annerledes. Dette blottlegger visse aspekter ved et ellers bra politiarbeid. Av og til krever det litt initiativ og at man ikke bare følger de byråkratiske rutiner, sier han. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Får stryk av Nav-direktør

Nav «slakter» høringsnotatet om arbeidsplikt for sosialmottakere.

...

Høyblokka åpnes for publikum

Om to uker åpnes dørene i Y-blokka, R4 og Høyblokka i regjeringskvartalet for publikum, i forbindelse med arrangementet Oslo Åpne Hus.

...

Tapte på tid

Kommentar: Lærerstreiken er over. Elever og lærere er igjen på plass i klasserommene.

Les hele kommentaren her

...

KrF åpner for norske militære i Irak

Norge må være villig til å bære sin del av ansvaret for en militær aksjon for å redde liv i Irak, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad.