Brannøvelse i hjemmet

Nå er det klart for tidenes massemønstring for brannsikkerhet i Norge.

Før ulykken er ute: Alle familier bør gjennomføre en brannøvelse i høst, mener Norsk Brannvernforening.

Før ulykken er ute: Alle familier bør gjennomføre en brannøvelse i høst, mener Norsk Brannvernforening. (Foto: )

DEL

I fjor fikk Norsk Brannvernforenig med seg hele 515.000 personer på Nasjonal brannøvelse i september måned.

Også i år oppfordrer foreningen alle nordmenn til å gjennomføre en brannøvelse i løpet av måneden, gjerne i selve brannvernuka som arrangeres i neste uke.

Du kan gjennomføre øvelsen der du er: på jobb, på skolen, i en barnehagen eller hjemme i egen bolig. Det siste er ikke minst viktig. Se video lenger ned i saken.

Undersøkelser viser at bare 1 av 10 har gjennomført brannøvelse i hjemmet det siste året. Under halvparten har en rømningsplan i tilfelle brann.

Selv blant barnefamilier er andelen lav. Dette er kanskje den gruppen som har størst behov for å gjennomføre brannøvelser hjemme, fordi barna som regel er avhengig av hjelp i en nødssituasjon.

Her kan du melde deg på til Nasjonal brannøvelse

Her er noen råd om hva du bør tenke på når du arrangerer brannøvelse hjemme:

 • Nettopp fordi dere må finne den ordningen som passer familien best, bør dere trene praktisk på evakuering av huset.
 • Prøv ulike rømningsveier fra flere rom. Kontroller at rømningsveiene er lett tilgjengelige, og at dører og vinduer enkelt kan åpnes fra innsiden.
 • Vurder om det er behov for ekstra hjelpemidler som rømningsstiger eller lignende. Bli enige om hvem som går først og hvem som går sist.
 • Etter brannøvelsen bør familien sette seg ned i noen minutter for å evaluere.
 • For hver gang dere øver finner dere kanskje noe som kan gjøres bedre, og på denne måten blir både barn og voksne tryggere på hva de skal gjøre i tilfelle brann.
 • Gjenta øvelsen jevnlig – minst to ganger pr. år.

Brann kan være et skummelt tema, særlig for barna. Det er viktig at foreldre framstår som trygge på hvordan de skal opptre i tilfelle brann.

Dette er med på å gi barna den tryggheten de trenger. En god idé er å gjennomføre brannøvelsen som en lek uten altfor mye alvor, slik at barna ikke blir engstelige.

Før brannøvelsen bør foreldre snakke med barna om hva brann er og hvorfor det er viktig å ha brannøvelse. Fortell om røykvarsleren og hva det betyr dersom den piper.

Lag noen enkle regler for hva barna skal gjøre dersom den begynner å pipe og det lukter røyk. (Artikkelen fortsetter etter videoen.)

Ta en brannøvelse hjemme!

Det finnes ingen fasit for hva dere skal gjøre dersom røykvarsleren varsler brann. Det avhenger av barnas alder, hvor mange voksne som er til stede, hvilke rømningsmuligheter familien har og så videre.

Men noen ting er viktig å huske på:

 • Brann kan være en skremmende opplevelse. Noen barn kan finne på å gjemme seg f.eks. under senga, inni et skap eller lignende.
 • Yngre barn trenger hjelp av voksne for å komme seg ut.
 • Dersom det er flere voksne og barn i boligen, må de voksne avtale seg imellom hvem som tar seg av hvilke barn.
 • Eldre barn kan lære å komme seg ut av boligen på egenhånd.
 • Eldre barn kan også lære å ringe til brannvesenet for å varsle om brann (nødnummer 1-1-0).
 • Avtal et fast møtested utenfor boligen, der alle skal møtes så raskt som mulig for opptelling i en nødssituasjon (f.eks. ved flaggstanga, ved epletreet eller andre steder som er enkle å huske). (ANB)

Artikkeltags