Bygger av rester

I snart ti år har Ruben Oddekalv Mjelde (28) sanket gjenbruksmateriale til bygging av sin egen bolig. – Billigere og bedre, sier han.

Til høsten håper Ruben Oddekalv Mjelde og den lille familien hans å flytte inn i nytt hus. Han har samlet kortreiste gjenbruksmaterialer i ti år for å bygge drømmehuset på «landet».

Til høsten håper Ruben Oddekalv Mjelde og den lille familien hans å flytte inn i nytt hus. Han har samlet kortreiste gjenbruksmaterialer i ti år for å bygge drømmehuset på «landet». (Foto: )

DEL

[Bergensavisen] – Jeg kunne nok aldri ha bygget et helt vanlig hus, innrømmer tømrer Ruben Oddekalv Mjelde.

Som sin far Kurt Oddekalv jobber han og er engasjert i Miljøvernforbundet og i bruktbutikken Miljømarkedet.

Se alle bildene fra det originale gjenbrukshuset

Da han selv skulle bygge bolig, var det helt naturlig ikke bare å kjøpe inn nye materialer.

28-åringen kjøpte tomten på Kalandseidet i bydelen Fana i Bergen allerede som 19-åring. Da begynte han også innsamlingen av materialer han kunne bygge med en dag.

– Jeg har hatt god tilgang på materialer som jeg har kjøpt gjennom Miljømarkedet. I tillegg har jeg vært frimodig og spurt på byggeplasser og lignende.

– Det er utrolig hvor mye brukbare materialer som bare kastes, sier han.

Han begynte arbeidet på sitt eget hus sommeren 2011, og har nå kommet et godt stykke på vei på huset, som blir 170 kvadratmeter stort.

– Det er klart det tar litt lengre tid når jeg vil bruke mest mulig gjenbruk. Jeg må rett slett planlegge mer, sier Ruben, som nylig ble pappa til vesle Viljar (3 måneder).

Her kan du lese om Rubens beste funn til gjenbrukshuset

Artikkeltags