La barna slippe til her!

Av

Høstferien kan brukes til å lære barn gode vaner på kjøkkenet.

Høstferien kan brukes til å lære barna gode vaner på kjøkkenet.

Høstferien kan brukes til å lære barna gode vaner på kjøkkenet. (Foto: )

DEL

Har du barn, har du også noen fantastiske hjelpere på kjøkkenet. Barn kan mye mer enn foreldrene tror.

Mange har høstferie nå, og dermed litt ekstra tid til ulike aktiviteter. Gjør både deg selv og barnet en tjeneste: Lær dem «kjøkkenreglene» og slipp dem til!

Nå er vi midt i sesongen for rotgrønnsaker som passer ypperlig til å lage suppe av. La barna få vaske, skrelle, kutte opp og smake. Kanskje de vet navnene på grønnsakene også?

Gode råd:

* Ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjølen slik at den ligger i ro.

* Hjelp barnet med å dele grønnsakene slik at de får en flat side før barnet får kutte resten. Når grønnsakbitene ligger med den flate siden ned på fjøla, unngår vi at de ligger og ruller som igjen reduserer faren for kuttskader.

* Krum fingrene når du kutter. Da slipper fingertuppene å havne under kniven.

* Kutt bitene slik at de får plass på skjeen etterpå, men det er ikke viktig at bitene er like store.

* Kuttskader skjer oftere med sløve kniver. Sørg derfor for at barnet får en skarp kniv som passer barnehånden.

* La kniven ligge på skjærefjøla når den ikke brukes.

* Hold kniven med spissen ned når du går med den for å legge den til vask.

* Ha en voksen sammen med deg når du bruker kniv.

Å jobbe med grønnsaker kan også være en måte å tilegne seg ny kunnskap på. Vokser grønnsakene under jorda eller på trær? Vokser de i Norge eller kommer de fra andre land? Ta fram globusen og vis barna hvor grønnsakene kommer fra.

Prøv å la barna fortelle hva grønnsakene smaker. Fennikel kan for eksempel minne om lakris. Det som også er morsomt, er at grønnsaker er i familie med hverandre, akkurat som vi. Dette åpner for flere morsomme samtaler med barna. La både barn og voksne bruke fantasien.

 (ANB)

Artikkeltags