Kjølige farger mot varm gulvfarge skaper harmoni. Foto: Jotun/ANB

Gulvet påvirker alt

Når du skal finne maling eller tapet til veggene, er gulvet like viktig.
Publisert 10.07.2012 kl. 09:30 Oppdatert 10.07.2012 kl. 10:15

Tips en venn på e-post:Foto: Jan Landfeldt

Du tror kanskje at den klassiske eikeparketten er en nøytral flate? Det er den ikke.

Gulvets farge er ofte det som påvirker de andre fargene i rommet mest. Husk derfor på gulvet når du skal finne maling eller tapet til veggene.

– Et eikegulv er faktisk ganske gult i fargen. Hvis man ikke tar hensyn til denne store, «gule» flaten når man fargesetter kan det bli helt feil, sier Bjørg Owren, adm. direktør i ifi.no.

For ekspertene er hensynet til gulvet en naturlig faktor i fargeutvelgelsen.

Den overflaten som påvirker de andre overflatene mest er ofte gulvet, som de i fleste rom er den største og mest belyste overflaten, mener interiørarkitekt Monica Billger i boken Färg ljus rum.

Det betyr at gulvets farge påvirker både lyset og veggfargene. Et gulv i varme farger, kan varme lyset i hele rommet, og et sterkt kulørt gulv som belyses ovenfra kan gi synlige gjenspeilinger på vegger og tak.

Gulvet påvirker hele rommet, mens en vegg påvirker bare et rom i rommet,

Første bud er å sette seg på gulvet med fargeprøvene – både maling, tapet og tekstiler. På den måten ser man alle fargene i rommet mot hverandre.

Fargen som så nærmest brun ut på kjøkkenbordet kan plutselig bli helt skitten når den sees mot stuegulvet.

Mye av nøkkelen i fargesettingen ligger i å tenke kontraster. Har man et varmt gulv, for eksempel en gulaktig eikeparkett, bør man huske på de kjølige kontrastene.

– Det er lett ikke å tenke på at et slikt gulv stjeler mye oppmerksomhet fordi det er varmt og intenst? ja, gult. Den største faren med slike varme gulv er at elementene i rommet «gror sammen», forteller interiørkonsulent Ellen Skifjeld.

– Gjengroing unngås ved å trekke inn kjølige farger i interiøret. Velger man kun varme nyanser kan det bli en dårlig balanse og en litt kvelende følelse i rommet.

Og motsatt med et mørkt og kjølig gulv, da det kan lønne seg å integrere noen varme elementer.

Et annet godt råd for å unngå gjengroing er trekke inn noe blankt.

– Blanke elementer bidrar også til å gi et friskere uttrykk. Har du matte vegger kommer de bedre fram ved å kombinere med blanke tekstiler, sier Skifjeld. (ANB)

Denne saken er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør

Les mer om:  Bolig 

På forsiden nå