...
Barn skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/ANB

Skader seg på grillen

Uvettig bruk av grill gjør at flere skader seg. Tenk sikkerhet, er oppfordringen.

Runar Nørstad
Runar Nørstad, ANB Profil E-post
Publisert 25.05.2012 kl 11:19 Oppdatert 25.05.2012 kl 13:20

Tips en venn på e-post:
...
HER STO DET EN GRILL: Tenk nøye hvor grillen plasseres og sørg for at det er nok plass rundt den. Husk på at ting som lett kan ta fyr markiser, busker og levegg ikke må komme i kontakt med flammene. Foto: Pressebilde/ANB
...
Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm, er et av flere råd til sommerens grillkokker. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/ANB

Grillvettregler

Engangsgrill/Kullgrill
 • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden
 • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill
 • Vær varsom ved opptenning av grillen
 • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann
 • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slukkes med vann etter bruk
Gassgrill
 • Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt
 • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet
 • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt
 • Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer
 • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted
Felles for all grilling
 • All grilling skal foregå utendørs
 • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill
 • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm
 • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen
 • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig
 • (Kilde: Brannvernforeningen) (ANB)

DNB Skadeforsikring ser en tendens til at flere og flere skader som blir innrapportert skyldes uvettig bruk av grill. Uansett om grillingen foregår i skog og mark, i parken, i hage eller på veranda, gjelder det å ta noen enkle forholdsregler.

– Vi er inne i en periode med tørt og varmt vær i store deler av Norge, som gjør at mange tar fram grillen. Tenk nøye hvor grillen plasseres og sørg for at det er nok plass rundt den. Husk på at ting som lett kan ta fyr – markiser, busker og levegg – ikke må komme i kontakt med flammene. Ha nødvendig utstyr tilgjengelig før du starter, slik at du ikke må forlate grillen. Ha vann eller brannslukkingsapparat lett tilgjengelig i tilfelle flammer skulle blusse opp, er den klare oppfordringen fra skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i forsikringsselskapet.

Brannfarlig fett

Små engangsgriller er svært populære i sommervarmen. Siden de plasseres på bakkenivå, kan det fort ta fyr i det tørre gresset.

– Vær også oppmerksom på at hvis grillen har stått på et svaberg, vil steiner bli varme og kunne medføre brannskader lenge etter at grillingen er over. Engangsgriller skal alltid kjøles ned med vann etter bruk, og aldri kastes i en søppelkasse før du er helt sikker på at det ikke er glør igjen, sier Eger Mollestad.

Kullgriller kan være skumle i bruk hvis man ikke passer godt nok på, og uvettig bruk av tennvæske er kilden til mange uhell.

– Tømming av asken skal aldri skje før man er trygg på at grillen har slukket helt. Få er klar over hvor seiglivet glør fra grillaske kan være. Derfor anbefaler vi alltid å slukke grillen med vann.

– Mange nordmenn har de siste årene anskaffet seg gassgrill, men har liten erfaring med bruk av gass. Beholder, slanger og koblinger må sjekkes regelmessig, og det lønner seg alltid å rengjøre grillen etter bruk fordi oppsamling av fett kan føre til at flammer blusser opp, forklarer skadelederen.

– Pass på ungene!

Det er også viktig at gassflasker aldri må lagres i kjelleren eller under bakkenivå, fordi det kan danne seg en ildfarlig gasslomme ved lekkasje fordi gass er tyngre enn luft.

– Ved en eventuell lekkasje vil gassen samle seg nede langs gulvet, og det skal ikke mer enn en liten gnist til for å antenne gassen, sier Eger Mollestad.

Barn bør aldri være alene med grill og tennvæske.

– De bør heller ikke få lov til å leke i nærheten av grillen, som må være under oppsyn av en voksen hele tiden. Plasser grillen på et trygt og stødig sted, og tenk igjennom hva du gjør hvis uhellet er ute, sier Anne Stine Eger Mollestad,

Husk også at mange borettslag og sameier tillater ikke grilling på veranda, enten av sikkerhetsmessige grunner eller på grunn av sjenanse for naboer. (ANB)