Alle vil ha lav strømpris, men dette ned skjønner vi ingen ting av. Foto: Vidar Ruud, ANB

Nettleie, hva er det?

De fleste er opptatt av strømpriser, men nesten ingen strømkunder vet noe særlig om nettleien de betaler.
Publisert 29.07.2012 kl 09:34 Oppdatert 29.07.2012 kl 09:34

Tips en venn på e-post:Lokale meglere

Det viser en riksdekkende undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Hafslund Nett i juni i år. Hele 86 prosent av de spurte, visste ikke hva de betalte i nettleie.

Menn hadde bedre kjennskap til prisene enn kvinner: 77 prosent av de spurte mennene svarte at de ikke hadde kjennskap til nettleien, mens andelen kvinner som svarte det samme var 95 prosent.

Over halvparten av de spurte (56 prosent) hadde heller ikke noe kjennskap til hva nettleien går til.

Strømkundene må forholde deg til to leverandører: en kraftleverandør som de kjøper strømmen av, og et lokalt nettselskap som transporterer strømmen fram til kundene.

– Nettleien du betaler går til ulike aktører. Om lag 35 prosent går til nettselskapet til drift og vedlikehold av strømnettet, cirka 15 prosent går til Statnett, mens de siste 50 prosentene går til offentlige avgifter, forteller informasjonssjef Morten Schau i Hafslund.

På spørsmål om hvor stor andel av nettleien som nettselskapene satt igjen med, var det kun 9 prosent av de spurte som var innenfor marginen.

– At kunnskapsnivået er så lavt, er overraskende. Det kan ha sammenheng med at landets nettselskaper har monopol i sitt konsesjonsområde, mens man fritt kan velge kraftleverandør. Dermed blir oppmerksomheten på nettleien lav, mener Morten Schau. (ANB)

På forsiden nå


Slik gikk det Tesla møtte Golf

Tidenes mest urettferdige kappløp.

KOMMENTAR

EØS-avtalen

En fersk avgjørelse i EU-domstolen viser at EØS-avtalen gir et sterkere vern av faglige rettigheter i arbeidslivet enn mange vil ha det til.

7 av 10 mener prisen er viktigst

Vi ofrer både avreisetidspunkt og bonuspoeng når vi skal ut å fly.

Bentes jobbsøknad tok helt av

Bente Pernilla Høyes utradisjonelle jobbsøknad er lest nesten 70.000 ganger.