Regelverket for utleie av egen bolig er urimelig komplisert og firkantet, mener Venstre-nestleder Terje Breivik. Foto: Terje Pedersen, ANB

Firkantet regelverk

Venstre mener regelverket for utleie av egen bolig er urimelig komplisert og firkantet.
Publisert 08.08.2012 kl 13:47 Oppdatert 08.08.2012 kl 13:47

Tips en venn på e-post:Lokale meglere

Partiet krever at det må bli enklere å leie ut en del av egen bolig, og at utleier og leietaker må få større frihet til å inngå en avtale.

– Målet er å øke antallet utleieenheter i byene, samt avbyråkratisere dagens godkjenningsordning. Dette er ett av flere tiltak som kan bidra til å dempe presset på bolig– og utleiemarkedet, sier Venstre nestleder Terje Breivik.

Venstre viser til at det hver høst er boligkrise blant studenter. For få studenthybler skaper ytterligere press på et allerede opphetet utleiemarked. Staten kan ifølge Breivik avhjelpe dette ved å legge til rette for at flere kan leie ut deler av egen bolig.

– Dette vil ikke skape noen utleieboble, der aktører spekulerer i utleie, men snarere utnytte den kapasiteten som finnes i eksisterende bygningsmasse. Det er både god miljø- og boligpolitikk. Derfor må vi gjøre det enkelt, og ikke vanskelig, å leie ut en del av det huset man selv bor i, sier Venstres nestleder.

Han sier at mange leietakere trolig kan akseptere lavere takhøyde i en kjellerleilighet enn minstekravet og at behovene for uteareal, utebod og parkeringsplass nok også er mindre.

Breivik viser til at framgangsmåten for å etablere utleiedel i egen bolig faktisk trenger 108 sider for å beskrives i en publikasjon fra SINTEF Byggforsk som heter «Ekstra bolig i huset».

– Det sier litt om hvilken byråkratisk mølle man må gjennom for å få godkjent en utleiedel. Kommunene må gis mulighet til å utøve skjønn og gi dispensasjon fra et regelverk som er unødig firkantet, sier Venstres nestleder. (ANB–NTB)

På forsiden nå


Vil behandle byggesaker raskere

Statsråd Jan Tore Sanner starter nå arbeidet med å få til en raskere behandling av enkle byggesaker.

KOMMENTAR

Asyl med Frp

To av tre asylsøkere fikk i fjor innvilget opphold i Norge.

Vil forsikre deg hvis boligsalget strander

Å bli sittende lenge med usolgt bolig etter at nytt hjem er kjøpt, kan knekke økonomien.

Tar fisken på land

Det vil gi store miljøgevinster og løse problemene i oppdrettsnæringen.