Stille før ny storm

Bare timer etter at Dagmars vrede roet seg, vil en ny storm på kvelden 2. juledag feie inn over Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

En ny storm nærmer seg kysten, men den skal ikke bli like kraftig som "Dagmar". Arkivfoto.

En ny storm nærmer seg kysten, men den skal ikke bli like kraftig som "Dagmar". Arkivfoto. (Foto: Anita M. Ingebrigtsen)

DEL

Tidlig mandag ettermiddag har vinden løyet de fleste steder i landet, men ifølge vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt er det nå bare stille før nok en storm.

– Det er forholdsvis rolige vindforhold nå, bare en frisk bris på kysten av Nordvestlandet og Trøndelag. Men det vil blåse opp igjen mandag kveld, forteller Foss til NTB.

I Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er det ventet liten til full storm, og Stad kan få en kortvarig, men sterk storm, forteller meteorologen. Nordland vil få litt vind, som natt til onsdag vil øke til sterk kuling, og enkelte steder liten storm. Troms vil bare få liten kuling, som utover dagen onsdag kan øke til liten storm. Kysten av Finnmark vil få en liten storm lengst nord og ellers sterk kuling fra vest.

– Det blir altså verst der det var verst 1. juledag og natt til 2. juledag. Men vinden vil ikke bli like sterk. Det blir mye vind på kysten. Uværet vil begynne sent i ettermiddag eller ganske tidlig i kveld, og det blir mye vind og lokalt mye nedbør, forteller meteorologen.

 • BILDESERIE:
  Øydeleggingar etter stormen Dagmar. (Foto: Olav Hatlemark, Firdaposten/ANB)
   (Foto: )
   (Foto: )
   (Foto: )
   (Foto: )
   (Foto: )
  Dagmar førte til stengte veier Sogn og Fjordane; både på grunn av ras og veltede trær. (Foto: Olav Hatlemark, Firdaposten/ANB)
  Elv eller vei? Flommen kom i Førde i kjølvannet av Dagmar. (Foto: Stig Roger Eide, Firda/ANB)
  Også i Florø gjorde Dagmar seg godt gjeldende. (Foto: Olav Hatlemark, Firdaposten/ANB)
  Dagmar rammet hardt. Her fra Nordfjordeid. (Foto: Anita M. Ingebrigtsen, Firdapsoten/ANB)
  Slik så det ut Førde sentrum natt til 3. juldag da regnet kom etter vinden. (Foto: Stig Roger Eide, Firda/ANB)
  Uværet natt til mandag ødela mye, som deler av Industriveien i Røtet i Surnadal, Møre og Romsdal. (Foto: Tidens Krav/ANB)
  Kalkstranda i Møre og Romsdal slapp heller ikke unna stormens herjinger. Volleyballbanen, gangveiene og stranda generelt er preget av uværet. (Foto: Tidens Krav/ANB)
  Gangveien opp til Midtigrenda i Møre og Romsdal var sperret etter at dette treet ikke tålte stormen. (Foto: Tidens Krav/ANB)
  Opprydningen etter Dagmar er i full gang. (Foto: Anita M. Ingebrigtsen, Firdaposten/ANB)
  Et låvetak i Vik i Ålfoten ble revet av. (Foto: Anita M. Ingebrigtsen, Firdaposten/ANB)
  Landgangen i Svelgen i Bremanger ble ødelagt av stormen Dagmar. (Foto: Anita M. Ingebrigtsen, Firdaposten/ANB)
  Flere store trær sperret veien ved Dombestein i Bremanger, Sogn og Fjordane. (Foto: Anita M. Ingebrigtsen, Firdaposten/ANB)
  Dagmar løftet hele dette garasjeanlegget, og kastet det utover geografien. (Foto: Tidens Krav/ANB)
  STORE SKADER: Her frå Kolkaia i Florø sentrum kring klokka 22 søndag kveld. (Foto: Eivind Nordvik Hauge, Firda/ANB)
  BANG: Tre har falle over vegar og gangvegar rundt om i heile Sogn og Fjordane søndag kveld. Her frå Havrenesvegen i Florø. (Foto: Cato Husabø Fossen, Firda/ANB)
   (Foto: Cato Husabø Fossen, Firda/ANB)
  Fv. 33 Hasvoldseter. (Foto: Hanne Maren T. Hokstad)
  På Best-stasjonen i Nordmørsvegen i Kristiansund var skilt revet av, og nederst på stolpen er det en takplate av ukjent opphav som klistrer seg rundt. (Foto: Tidens Krav/ANB)
  En stor del av julegrana i Langveien i Kristiansund knakk av under stormens herjinger. (Foto: Tidens Krav/ANB)
  Det ble gjort store skader under Dagmars vrede. Bildet er fra Hagelin i Kristiansund. (Foto: Tidens Krav/ANB)
  "Dagmar" herjet natt til mandag. (Foto: Tidens Krav/ANB)

Vestlandet sør for Stad og Nordland vil også få lokalt mye nedbør tirsdag, og det er risiko for at det vil bli høy vannstand. Det er meldt kaldere vær på tirsdag, og dette kombinert med sterk vind og mye nedbør kan føre til glatte veier og vanskelige kjørefold, advarer Foss.

– Det er vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av sterk vind, snø og snøfokk. I lavereliggende områder vil mye av nedbøren komme som regn, men det vil bli kaldere over hele landet tirsdag.

Ekstremværet Dagmar førte på kvelden 1. juledag og natt til 2. juledag til vind opp til orkan styrke flere steder i landet.

Sterkest var vinden ved Kråkenes i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane, der gjennomsnittlig vindhastighet var 44,6 meter per sekund, forteller vakthavende meteorolog Mariann Foss til NTB. Da innbyggerne der våknet 2. juledag morgen, var de både uten strøm og fungerende telefonnett.

– Vi har dessverre ingen målinger herfra fra etter klokken 20 1. juledag. Vi er litt usikre på hva det skyldes, men strømbruddet kan være en mulig årsak, forteller meteorolog Foss.

Også i fjellheimen var vinden sterk. Dagmars kraftigste vindkast ble målt ved Juvasshøe i Jotunheimen og hadde en hastighet på 64,7 meter per sekund. (ANB-NTB)

Artikkeltags