- Uheldig å se foreldrene fulle

Ungdom som har sett foreldrene sine beruset, har større risiko for å få et vanskelig forhold til alkohol senere i livet.

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. (Foto: )

DEL

Dette kommer fram i en artikkel i Tidsskrift for norsk legeforening, melder Bergens Tidende. Artikkelen gjengir resultatene fra en helseundersøkelse i Nord-Trøndelag, hvor 2.400 ungdommer har deltatt med fire års mellomrom. Målet med undersøkelsen var å finne ut om ungdommer som har sett foreldrene sine beruset, har større fare for å få et risikofylt rusbruk senere.

– Vi ser at bare det å ha sett sine foreldre beruset noen få ganger, henger sammen med økt risiko for at barna drikker seg beruset mange ganger senere. Vi hadde ikke forventet å se en så tydelig effekt, sier Siri Håvås Haugland, avdelingsleder ved Kompetansesenter rus Midt-Norge og stipendiat ved Institutt for Samfunnsmedisin ved NTNU.

– Vi vet at nordmenn drikker mer enn tidligere, og at de drikker mer hver gang de drikker. At foreldrene drikker mer, kan føre til at flere ungdommer ser foreldrene beruset, og det er uheldig, sier Haugland.

Haugland er bekymret over ungdommens alkoholbruk i undersøkelsen.

– Vi vet at det å være full som ungdom, fører til større risiko for blant annet uønskede seksuelle opplevelser, vold og ulykker, sier hun. (ANB-NTB)

Artikkeltags