Usikker framtid

Framtiden til regjeringskvartalet er høyst usikker, og kostnadene etter terrorbomben skyter i været.

Framtiden til regjeringskvartalet er høyst usikker.

Framtiden til regjeringskvartalet er høyst usikker. (Foto: Vidar Ruud, ANB)

DEL

2.000 ansatte i departementene jobber fra midlertidige kontorer. Det er brukt 300 millioner kroner bare på å rydde opp i og rundt bombeskadde bygninger. Prosjektarbeidet med regjeringskvartalets framtid koster alene 20 millioner kroner, slik det ser ut nå.

Gjennom flere dager har Oslo tingrett fått lagt ut den detaljerte historien om de menneskelige lidelsene og tapene etter terrorbomben. Den rev seg gjennom bygningene og etterlot et ødelagt Oslo sentrum, hvor den utbombede Høyblokka nå står innpakket i hvit presenning som et gigantisk minnesmerke over 22. juli.

De neste dagene er det rettsfri i saken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik, men torsdag 2. mai får Oslo tingrett redegjort for materielle ødeleggelser for milliarder av kroner når departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet skal vitne. Verken hun eller statsråd Rigmor Aasrud vil uttale seg før vitnemålet.

 • Se bildene:
  Statsbygg viste fram krateret etter etter bomben i regjeringskvartalet 22.7. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Krateret etter bombeeksplosjonen 22. juli ligger som et åpent sår utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo sentrum. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Foran høyblokka ser man det to etasjer dype krateret etter den 950 kilos tunge bomben til Anders Behring Breivik. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Mandag formiddag var pressen invitert på berfaring for å ta de siste historiske bildene av det to etasjer dype krateret. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Mandag startet arbeidet med å tette krateret der bomben i regjeringskvartalet ble utløst 22. juli. Her er en av bæresøylene i kjelleren som fikk betydelige skader i eksplosjonen. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Krateret etter bombeeksplosjonen 22. juli ligger som et åpent sår utenfor høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo sentrum. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Åtte måneder etter 22. juli, skal Statsbygg gå i gang med å tette bombekrateret utenfor høyblokka. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Åtte måneder etter 22. juli, skal Statsbygg gå i gang med å tette bombekrateret utenfor høyblokka. Prosjektsjef er Anders Wethal. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Prosjektleder Ragnar Bovim ser opp i krateret i regjeringskvartalet. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Mandag startet arbeidet med å tette krateret der bomben i Regjeringskvartalet ble utløst 22. juli. Pressen fikk anledning til å fotografere krateret ovenfra og nedenfra. (Foto: Vidar Ruud, ANB)
  Åtte måneder etter 22. juli, skal Statsbygg gå i gang med å tette bombekrateret utenfor høyblokka. (Foto: Vidar Ruud, ANB)

Ingen kan i dag si med sikkerhet hva som skal skje med Høyblokka og de andre bygningene i regjeringskvartalet. Dets skjebne blir neppe beseglet før neste år.

– Vi regner med å være ferdig til sommeren med å rydde og sikre byggene, slik at området skal være klart når planene for kvartalet er klare, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til NTB.

Slik det ser ut nå, kommer bygningene til å bli stående tomme og strippet for interiør i opp mot ett år framover, inntil det foreligger konkrete planer om hva som skal gjøres med dem.

En eventuell gjenoppbygging av Høyblokka og fornying av den øvrige bygningsmassen i strøket er ventet å ta opp til ti år – og koste opp mot ti milliarder kroner.

Hvor mye det koster å rive alle eller noen av de nåværende departementsbygningene og bygge nye er det umulig å si noe sikkert om nå. Det avhenger av omfang og framtidige eiendomspriser i en slik grad at Statsbygg uttaler seg vagt om hvor staten eventuelt vil kjøpe for ikke å presse prisene unødig opp.

Fortsatt er rundt 2.000 arbeidsplasser som var fordelt på rundt 80.000 kvadratmeter i departementene, flyttet til en rekke provisoriske lokaler spredt rundt omkring i Oslo. Der vil de nok komme til å bli værende i overskuelig framtid.

Statsminister Jens Stoltenberg har fått kontorer hos Forsvarsdepartementet, mens justis- og beredskapsminister Grete Faremo har fått sitt departement fordelt på midlertidige lokaler i Nydalen og hos Politihøgskolen på Majorstua.

Også nærings- og handelsminister Trond Giske har fått sitt departement delt opp på to forskjellige adresser i Oslo.

Likevel er noe igjen ved det gamle. Finansdepartementet har fått flytte tilbake til sine gamle lokaler i Akersgata, samtidig som reparasjonsarbeidet fortsetter på fasaden som vender mot høyesterettsbygningen. Departementene som holdt til i Akersgata, vis-à-vis Høyblokka, er også tilbake i sine gamle kontorer etter en kortere periode i provisoriske kontorer. (ANB-NTB)

Artikkeltags