Fant kjøkkenets Petter Northug

Ørjan Johannesen (25) overbeviste Eyvind Hellstrøm og resten av den kresne juryen under konkurransen Årets Kokk fredag.

Eyvind Hellstrøm lot seg overbevise av den 25 år gamle kokken Ørjan Johannesen.

Eyvind Hellstrøm lot seg overbevise av den 25 år gamle kokken Ørjan Johannesen. (Foto: )

DEL

Dermed skal den unge mannen fra Austevoll i Hordaland kjempe over grytene for Norges ære i det neste «kokke-OL» Bocuse d'Or.

– Det Ørjan leverte var gjennomført. En innertier rett og slett, sier en imponert Hellstrøm, som forteller NTB at han har lett etter kjøkkenets svar på Petter Northug og funnet ham. Vinneren skal ikke bare representere Norge.

– Vår kandidat skal kunne hevde seg på topp i Lyon om to år, sier juryformann Hellstrøm til NTB.

Norges neste deltaker skal ifølge Hellstrøm ha «internasjonal punch» og hevde seg både når det gjelder smak, presentasjon og kreativitet.

– I tillegg kommer det sportslige inn. Det er faktisk avgjørende å være i god form, sier Hellstrøm.

Regjerende norgesmester

Årets kokk 2011 er regjerende Norgesmester i kokkekunst. Han kommer fra Austevoll i Hordaland, der han er oppvokst på Bekkjarvik gjestgiveri. Etter læretid på Hotel Neptun i Bergen, har Ørjan Johannessen vært kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han i fjor flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt.

Ringvirkninger

Eyvind Hellstrøm, selv stjernekokk som de siste årene har vært fast i dommerpanelet under Bocuse d'Or, mener at Norges deltakelse i den internasjonale konkurransen har betydning langt ut over kokkefaget:

– Synergiene er det viktigste med Norges deltakelse. Vi ser at interesse for kvalitet sprer seg fra det norske kokkelandskapet til havbruk og etter hvert også til landbruk. Resultatet er stadig bedre råvarer i Norge. Det er takket være Bocuse d'Or at hele Europa nå ser til Norge når det er snakk om kvalitet på fisk. Nå kommer vi også etter når det gjelder kjøtt og kylling, sier Hellstrøm.

Skape nye smaker

For et drøyt år siden pakket Hellstrøm seg ut av Bagatelle etter en langvarig konflikt med restaurantens eier Christen Sveaas.

62-åringen som i tre sesonger har «ryddet opp» på TV 3, var den første i Norden og den hittil eneste i Norge som i 1993 ble utstyrt med to stjerner i den internasjonale Michelin-guiden.

Hellstrøm vet hva som skal til for å hevde seg i den internasjonale kokketoppen.

– Den som skal hevde seg i Bocuse d'Or om to år, må ha evnen til å overraske, gjerne skape en ny smak eller vise fram en ny kombinasjon. Det er et kresent dommerpanel med store egoer som skal overbevises, understreker Hellstrøm. (ANB-NTB)

Artikkeltags