– For mye norsk film

Både den sittende og den forrige kulturministeren mener det produseres for mange norske filmer.

Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det lages for mange norske filmer.

Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det lages for mange norske filmer. (Foto: )

DEL

Tiden er inne for å se mer på kvaliteten, mener de.

Både Anniken Huitfeldt og tidligere kulturminister Trond Giske deltok i en paneldebatt om vilkårene for norsk film med sju av de elleve norske kulturministrene siden 1981 søndag. Alle er samlet i filmbyen Haugesund i anledning av Den 40. norske filmfestivalen.

I løpet av 30 år har filmpolitikken vært i kontinuerlig endring og i samme periode har både kvaliteten og antallet filmer økt betraktelig. Anne Enger (Sp) mer enn doblet antallet fra åtte til 17 filmer årlig under sin periode ved roret i Kulturdepartementet fra 1997 til 1999. Fjoråret var en foreløpig topp, med hele 33 filmer. Utover høsten i år vil det være en ny norsk premiere hver uke til langt ut i november.

– Nå har vi kommet dit at det lages nok filmer. Framover bør vi satse litt mer på kvalitet og at enkelte filmer bør få høyere budsjetter, sa Huitfeldt om filmbransjen søndag.

– Fortsatt mye dårlig

Både Giske og Huitfeldt var tydelig fornøyd med resultatene til filmene som er levert av regissørene bak «Kon-Tiki», som er årets åpningsfilm under filmfestivalen. Joachim Rønning og Espen Sandberg satte rekord i nyere norsk historie med over 1,2 millioner kinobesøk med «Max Manus» fra 2008.

I norsk sammenheng var den også svært dyr med et budsjett på 55 millioner kroner. Den nye filmen, «Kon-Tiki» har blitt enda dyrere, med et budsjett på 93 millioner kroner. På «Kon-Tiki» er det imidlertid hentet inn midler fra 24 ulike investorer i sju land.

– Jeg mener det er for mange filmer. Jeg synes fortsatt det lages for mye dårlig film og et besøkstall på 350.000 på de norske filmene hittil i år er altfor lite, sa nærings- og handelsminister Trond Giske.

33 norske filmer

Anniken Huitfeldt sier filmproduksjonen nå er blitt så stor at det vil bli stilt strengere krav til suksess i tiden framover.

– Vi får heller bruke mer penger på én storfilm enn tre-fire som vi er usikre på, sa Huitfeldt.

Huitfeldt og Giske deltok i debatten sammen med Lars Roar Langslet (H, Norges første kulturminister 1981-86), Åse Kleveland (Ap, 1990-96), Anne Enger (Sp, 1997-99), Ellen Horn (Ap, 200-01) og Valgerd Svarstad Haugland (KrF, 2001-05). De utvekslet meninger og erfaringer med norsk film og filmpolitikken fra sine perioder som ledere av departementet. (ANB-NTB)

Artikkeltags