Kongelig historiebesøk

Vestfolds historie er spekket med kongekamp og vikinger.

Kongeparet skal besøke Vestfold denne uken.

Kongeparet skal besøke Vestfold denne uken. (Foto: Terje Pedersen, ANB)

DEL

Når dagens kongepar besøker fylket denne uken, får de en smakebit av begge deler.

Fylkesturen starter tirsdag morgen i Sande lengst nord i fylket. Som det passer seg i et område med stolte maritime tradisjoner, stiger kongeparet i land fra kongeskipet Norge, som skal følge dem på rundturen.

Allerede den første dagen blir det to folkefester, og i Revetal får kong Harald og dronning Sonja en demonstrasjon i middelaldersk krigskunst. Kålhodekasting høres kanskje ikke så krigersk ut, men når hodene slynges ut fra en trebuchet - en kastemaskin som blant annet ble brukt ved beleiringer av byer og festninger, blir det straks mer schwung over sakene. Og Re kommune kan nok sin historie; de to slagene på Re på 1100-tallet var viktige hendelser i den såkalte borgerkrigstiden.

 • Les også:
  Kongen og mannskapet på Fram XV på vei ut Oslofjorden. (Foto: Terje Pedersen, ANB)
   (Foto: )
  Kong Harald føler seg nok som en av gutta om bord på seilbåten. (Foto: Terje Pedersen, ANB)
  Kong Harald er kjent for å være en høyst habil skipper. (Foto: Terje Pedersen, ANB)
  Seilermiljøet har fungert som et fristed for kong Harald, går det fram av en ny bok. Her er han midtpunkt blant mannskapet under Færderseilasen. (Foto: Terje Pedersen, ANB)
  Ingen tvil om at Kongen hygger seg på fjorden. (Foto: Terje Pedersen, ANB)
  Det kryr av båter i Oslofjorden i forbindelse med seilasen. (Foto: Terje Pedersen, ANB)
  Færderseilasen. Vårens vakreste eventyr. (Foto: Terje Pedersen, ANB)
  Kong Harald og mannskapet på Fram XV på vei ut Oslofjorden i forbindelse med Færderseilasen 2006. (Foto: Terje Pedersen, ANB)

Onsdagen er det duket for det som kanskje blir høydepunktet på turen. Da skal en tro kopi av vikingskipet fra Oseberg sjøsettes. Skipet er bygget etter samme metode og med samme verktøy som på vikingtiden. det opprinnelige Osebergskipet ble funnet i en gravhaug i Slagendalen i Tønsberg i 1901, etter å ha ligget begravet i 1067 år.

Seilerkongen Harald skal tale ved sjøsettingen av farkosten som er lik den hans forgjengere - både konger og seilere - krysset havene i.

Besøket avsluttes torsdag med besøk på Hvasser og Tjøme i vestfoldskjærgården. På Tjøme ligger også kongeparets private feriebolig på Mågerø. (ANB-NTB)

Artikkeltags