Kvinner som synger ut

Kvinnedagen 8. mars feirer kvinnelige musikere med å spille både country og blues.

Women in Blues dro i gang for ni år siden og kalte seg Damer i Blues. På debutplaten som kommer denne uken, er blant andre Tuva Syvertsen, Margit Bakken, Monika Nordli, Tove Bøygard og Rita Engedalen med.

Women in Blues dro i gang for ni år siden og kalte seg Damer i Blues. På debutplaten som kommer denne uken, er blant andre Tuva Syvertsen, Margit Bakken, Monika Nordli, Tove Bøygard og Rita Engedalen med. (Foto: )

DEL

De syv countryjentene i Honky Tonk Angels tilbringer selve dagen med å holde konsert i kvinnefengselet Bredtveit, før det dagen etter blir konsert for frittgående publikummere på Herr Nilsen i Oslo

Ingen steder vil det bli en eneste mann å se på scenen.

– Arrangør Østkanten Bluesklubb har et vedtak på at de 8. mars kun skal ha damer på scenen, sier Tove Bøygard, som fikk i oppdrag å samle et lag med kvinnelige countryartister som spiller alt selv. Hun fikk med seg syv sterke damer:

Fra årets lovende countrydebutant, Benedicte Brænden til rockeveteranen Karin Wright, som nå går for countryrock og er klar i talen på at det er gøy å «gjøre noe» med andre kvinnelige musikere.

– Det er viktig at vi damene fronter hverandre og lager våre egne nettverk, sier Wright, mens Sara Andersson – gitarist i det tidligere jentebandet Splitimage – nikker enig:

– Det er inspirerende på flere måter.

Cowgirls og indianer

Honky Tonk Angels låner navn fra countrypioneren Kitty Wells sin 1953-hit «It Wasn't God Who Made Honky Tonk Angels» – som var første gangen en kvinnelig artist toppet Billboards countryliste.

– Wells banet vei for artister som Loretta Lynn og Patsy Cline, mens sangen er den første countrylåten som kan kalles litt feministisk, sier Karin Wright.

Men begrepet «honky tonk angels» ble også brukt om de første kvinnene som gikk ut på egen hånd på bar, forteller de seks musikerne som er samlet på WayBack-senteret denne ettermiddagen. Bare Johanna Demker mangler.

– Selv om vi har litt ulik bakgrunn, skinner countryen gjennom hele veien, men med innslag av Patty Smith og Buffy Saint Marie, sier Wright.

Greta Cavá, som er countryjentenes perkusjonist, ler og fastslår:

– Vi kan ikke bare være cowgirls, vi må være litt indianere også.

Blå kvinner

Mens nyetablerte Honky Tonk Angels velger seg countryen, har Damer i blues-prosjektet stått på i ni år for å hylle de tidlige, kvinnelige bluespionerene – med spellemannsvinneren Rita Engedalen i spissen, og Margit Bakken som fast samarbeidspartner.

Etter årrekken som livekonsept, med en rekke opptredener både under bluesfestivaler så vel som på kulturhus og skoler, slippes nå debutalbumet «Broken Soul Blues». Og det under det internasjonalt rettede, nye navnet Women in Blues.

Albumet har gjestevokalister som Haddy N'jie, Tuva L. Syversen, Monica Nordli, Tove Bøygard og sigøynerdronningen Raya Bielenberg fra Norge, og amerikanske gjester som Dana Fuchs og Danielle Schnebelen.

Rita Engedalen sa dette til NTB om bakgrunnen for Women in Blues/Damer i blues-prosjektet:

– Når du starter, trenger du noen å spille sammen med. Jenter leker med jenter, gutter med gutter. Det er viktig å skape arenaer der de kan møtes.

– Vi må fortsette å snakke om dette, igjen og igjen, og være forbilder for nye, unge artister, sa makkeren Margit Bakken.

Her høres damene

* Honky Tonk Angels – 9. mars på Herr Nilsen i Oslo

* Women in Blues – 8. mars Kongsberg Kino, 9. mars Buckleys i Oslo, 12. april i Drammen og 14. april i Notodden teater

(ANB-NTB)

Artikkeltags