MASH-komiker leder prisutdeling

Filmstjernen Alan Alda, kjent for sin rolle som legen Hawkeye Pierce i TV-serien MASH, kommer til Norge neste uke.

Alan Alda er kjent for sin rolle som legen Hawkeye Pierce i TV-serien MASH.

Alan Alda er kjent for sin rolle som legen Hawkeye Pierce i TV-serien MASH. (Foto: )

DEL

Filmstjernen kommer for å skape blest omkring utdelingen av Kavliprisen i Oslo Konserthus tirsdag.

Sammen med artist og tidligere kulturminister Åse Kleveland vil han lede et tettpakket show med musikere som Didrik Solli-Tangen, Trond Sagbakken, Silvia Moi og den 13-årige fiolinisten Kerson Leong.

Forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland (SV) og prisgründer Fred Kavli vil være til stede. De prestisjetunge prisene blir delt ut av kong Harald i de tre kategoriene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

– Dette er og blir en stor og anerkjent pris, på linje med nobelprisen, mener seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NTB.

Brekke sier at utforskningen av verdensrommet har gitt menneskeheten en rekke goder som vi i dag tar for gitt. Denne prisen er med på å gi noen av disse forskerne en anerkjennelse, framholder han.

Teleskopforskning

Jerry Nelson, Ray Wilson og Roger Angel får alle prisen innen astrofysikk på til sammen en million dollar for arbeidet de har gjort innenfor teleskopdesign. De har utviklet teleskopet til å bli et langt mer avansert arbeidsverktøy med muligheter til å se stadig fjernere og eldre objekter i universet. Gjennombruddet kom sent på 1970-tallet og i begynnelsen av 1980-tallet.

– Ved hjelp av ulike teknikker har de tre prisvinnerne med sine metoder gjort det mulig å bygge og operere store teleskoper, sier professor Oddbjørn Engvold ved Universitetet i Oslo.

– Ny innsikt

Engvold sier til NTB at prisvinnernes innsats har bidratt til helt ny innsikt og kunnskap om universet.

– Det er ikke så lett å vurdere deres arbeid i forhold til nyere forskning, men siden det er gått en viss tid kan vi lettere bedømme og vurdere betydningen, sier Engvold, som er juryformann for Kavliprisen innen astrofysikk.

Bekjempe depresjon

Prisene innen nanovitenskap deles mellom amerikanerne Donald Eigler og Nadrian Seeman for deres måte å håndtere nanopartikler.

I den tredje kategorien, nevrovitenskap, har Richard Scheller, Thomas Südhof og James Rothman avdekket det molekylære grunnlaget for frigivelse av nevrotransmittere, kjemiske forbindelser som frigis av nerveceller. Disse vitenskapelige arbeidene kan få betydning for arbeidet med å bekjempe blant annet depresjon og schizofreni. (ANB-NTB)


Bildet til denne saken er publisert under følgende lisens(er): reative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported License.

Artikkeltags