Godt humør: Ingebjørg Øvrehus har jobbet på Oleana i ti år, og trives godt med det. Foto: Skjalg Ekeland, BA/ANB

Trivsel på topp

Godt humør gir god produksjon. Det vet de alt om i tekstilbedriften Oleana.
Publisert 03.08.2012 kl. 08:36 Oppdatert 09.08.2012 kl. 11:06

Tips en venn på e-post:

www.siste.no Se alle stillinger (1006)Oleana

  • Norges yngste tekstilfabrikk, etablert i 1992 av Kolbjørn Valestrand, Signe Aarhus og Hildegunn Møster.
  • Designer Solveig Hisdal står bak formgivingen av alle Oleanas kolleksjoner.
  • Bedriften har i dag 70 ansatte.
  • All produksjon foregår i den gamle Janusfabrikken.
  • Garnet i merinoull/silke hentes fra Italia, alpakkagarn fra Peru, silkestoff fra Thailand og India, ull/alpakkastoff fra Østerrike og diverse stoff i ull- blandinger fra Frankrike.
  • Både Oleana og designer Solveig Hisdal har mottatt flere priser.
  • I 1996 fikk bedriften nyetablererstipendet fra Statens Nærings- og Distriktsutbyggingsfond, i 1997 Askeladdprisen fra BT og Bergens Næringsråd, i 2003 ble Signe Aarhus ble kåret til årets forretningskvinne og i 2004 fikk Oleana prisen for «årets seniorinitiativ» av Senter for seniorpolitikk.
  • I 1995 mottok Solveig Hisdal Scheiblers legats hederspris.
  • Seks ganger har hun mottatt Merket for God Design fra Norsk Designråd sammen med Oleana.
  • I år 2000 mottok hun Jacob Prisen, Norges høyeste utmerkelse innen design, formgiving, kunsthåndverk og arkitektur.
Gründere: Kolbjørn Valestrand, Hildegunn Møster og Signe Aarhus, de tre eierne som startet bedriften i 1992. Foto: Skjalg Ekeland, BA/ANB
Kvinnearbeidsplass: Her er Vaida Gelumbickaite i full aktivitet. Foto: Skjalg Ekeland, BA/ANB

[Bergensavisen] Gründerne bak Oleana hadde nemlig klare tanker om hvordan de skulle skape arbeidsplasser da de gikk mot strømmen og åpnet tekstilfabrikk i 1992.

Godt arbeidsmiljø er en av «hemmelighetene» i bedriftsstrategien.

– Vi var skuffet over at den ene tekstilprodusenten etter den andre forsvant utover 1970- og 1980-tallet, forteller en av de tre eierne, Kolbjørn Valestrand til Bergensavisen.

– Vi ville vise at det var mulig å drive med tekstilproduksjon i Norge, og vi hadde et ønske om å skape arbeidsplasser. To av kongstankene våre var at vi ville satse på design og godt arbeidsmiljø.

Oleana har nå vokst seg ut av lokalene i den gamle Janusfabrikken på Espeland i Arna bydel i Bergen. I de historiske lokalene har 70 personer, hovedsakelig kvinner, sin arbeidsplass.

– Vi startet med to brukte strikkemaskiner og 150 kvadrat. Nå har vi 27 moderne maskiner og leier 2000 kvadrat. Mange av våre ansatte har jobbet hos oss lenge, smiler Signe Aarhus.

Sammen med Valestrand og Hildegunn Møster var det Aarhus som startet Oleana i 1992. I dag omsetter bedriften for 40 millioner kroner. Det meste av overskuddet pløyes tilbake i bedriften.

– Vi investerer i både mennesker og maskiner. Det koster, men vi jobber mot et felles mål, og vi har en trygg arbeidsplass sier Valestrand.

– Det er helsefremmende å ha en jobb. Vi tror mennesker ønsker å prestere noe og bety noe for andre. Derfor er vi opptatt av å skape et godt arbeidsmiljø. Folk som trives på jobb, kommer på jobb, så sant de er friske.

For at de ansatte skal føle stolthet og tilhørighet til bedriften sin, arrangerer Oleana studietur årlig.

– Vi har besøkt spinneri i Italia, knappefabrikk i Wien og dessuten blant annet vært i Istanbul og England forteller Aarhus.

– På denne måten skaper vi kulturforståelse, og vi ønsker å bidra til å skape gode holdninger til bransjen vår. Det er mange som jobber i tekstilbransjen under svært dårlige forhold i lavkostland. Vi vil lære kundene våre å velge gode produkter i stedet for å bli en del av bruk-og-kast-samfunnet.

Trivsel er viktig

–Trives man ikke på jobben, er sjansen dobbelt så stor for å bli sykemeldt for blant annet ryggproblemer.

Det sier forsker ved Uni Helse, Torill Tveito. Hun har i mange år forsket på arbeidsmiljø på en rekke arbeidsplasser.

– Det høres kanskje rart ut at trivsel på jobben skal ha noe med ryggen å gjøre. Men det er vel ofte sånn at dersom man har det bra på jobb, så ønsker man å være der selv med smerter i ryggen. Mistrives man på jobb, tenker nok mange at de kan de like godt holde seg hjemme, de har jo vondt.

Forskeren kjenner ikke spesielt til Oleana, men har tro på mange av de grepene de gjør for å sørge for et godt arbeidsmiljø.

– Det hjelper for eksempel ikke at man har store visjoner om et godt arbeidsmiljø på ledelsesnivå, hvis det ikke er forankret hos alle ansatte, sier hun. (ANB)

Les mer om:  Næringsliv 

På forsiden nå