Kristiansund lufthavn er hardt rammet av streiken. Foto: Jan Arve Ødegård, Tidens Krav

Tre flyplasser stengt

Flyplassene i Kristiansand, Alta og Sandnessjøen var mandag stengt som følge av opptrappingen i vekterstreiken.
Publisert 04.06.2012 kl. 11:22 Oppdatert 04.06.2012 kl. 11:28

Tips en venn på e-post:

www.siste.no Se alle stillinger (948)Fakta om vekterstreiken

  • Det er arbeidskonflikt og streik etter at arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) ikke klarte å bli enige om en ny tariffavtale.
  • NAF organiserer cirka 4.500 vektere i NHO Service-bedrifter.
  • Fredag 1. juni klokken 20 tok NAF ut cirka 1.800 vektere i streik.
  • Mandag 4. juni morgen klokken 6 gikk ytterligere 1.200 i streik.
  • Onsdag 6. juni kan nye 439 vektere bli tatt ut i streik om ikke en løsning er funnet.
  • NAF sier det er særlig viktig å få forpliktelser om garantiordninger, mens NHO Service peker på at man har en garantiordning som gjelder til 2013.
  • YS-organisasjonen Parat, som også organiserer vektere, har inngått avtale med NHO Service uten streik. NAF er en del av LO.
  • Vekterstreiken rammer sikkerhetskontrollene på flyplasser, pengetransporter og leveranser til minibanker og annet vakthold. (Kilder: NAF, Parat, NHO Service)

På Gardermoen gikk ventetiden ned ut over morgenen.

Flyreisende måtte mandag belage seg på forsinkelser og kanselleringer etter at sikkerhetskontrollen ved tolv lufthavner enten ble helt stengt eller fikk redusert kapasitet som følge av vekterstreiken.

Ved Tromsø lufthavn ble fem morgenavganger kansellert på grunn av at sikkerhetskontrollen ikke ble åpnet før klokken 13. I Bodø var det kun 40 prosent kapasitet mandag. Fra klokken 11.30 tirsdag stenges sikkerhetskontrollen helt.

Ved flyplassene i Haugesund og Ålesund er kapasiteten sterkt redusert. Fra før av har vekterstreiken ført til køer og kapasitetsreduksjon ved Oslo lufthavn, Stavanger og Bergen. Ved Bergen lufthavn Flesland må passasjerer som skal fly sent mandag, ha passert sikkerhetskontrollen før klokken 22.

I offshoretrafikken fra Stavanger, Bergen og Kristiansund lufthavn vil det fra mandag av bli betydelige begrensninger om streiken trappes opp. I Kristiansund vil all utgående helikoptertrafikk stanse på grunn av mangel på sikkerhetskontrollører. Det samme gjelder heliporten ved Florø lufthavn, melder Avinor.

På Oslo Lufthavn Gardermoen fulgte reisende oppfordringen om å møte opp tidlig, og passasjerene har kommet seg greit gjennom sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Ventetiden var i 9-tiden nede i 10-15 minutter. Tidligere mandag morgen måtte passasjerene vente opptil en time i kø.

– Det har gått veldig bra. Køene er i ferd med å reduseres betydelig, tempoet i køene er godt, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Gardermoen til NTB.

På grunn av vekterstreiken er kapasiteten i sikkerhetskontrollen på 12 sluser, mot normalt 15. Avviklingen har gått greit fordi folk har vært flinke til å møte tidlig, understreker Kobro.

– Vi har sagt at man bør møte én til to timer tidligere, og det rådet har folk fulgt, sier han.

I tillegg har om lag 30 ansatte ved flyplassen bistått med køavviklingen. De hjelper til med informasjon, organisere køen og gir folk vann. Passasjerer som ikke orker å stå, tilbys stol å sitte på. Og foreldre som reiser med småbarn kan få litt ekstra hjelp i køen når ventetiden blir lang for de minste.

– Vi venter at trafikken vil avta utover formiddagen nå, men at det strammer seg til igjen i 15-16-tiden. Vi oppfordrer fortsatt folk til å møte i god tid, sier Kobro.

Informasjonssjefen sier stemningen blant de reisende har vært god. Han vet foreløpig ikke om det er færre reisende enn vanlig på grunn av streiken.

– Mange er tydelig lettet når de er gjennom sikkerhetskontrollen og ser at de har god tid til flyet går, sier han.

Til sammen 149 av vekterne ved flyplassen er tatt ut i streik. Streiken ble trappet opp mandag, men Gardermoen ble ikke omfattet av opptrappingen. (ANB-NTB)

Les mer om:  Næringsliv 

På forsiden nå