Til tross for eurokrisen og høy arbeidsledighet er det få søreuropeere i norsk landbruk. Der er det fortsatt østeuropeerne som dominerer. Foto: Vidar Ruud, ANB/Illustrasjon

Hvor er søreuropeerne?

Til tross for eurokrisen og høy arbeidsledighet er det få søreuropeere i norsk landbruk.
Publisert 03.07.2012 kl 06:27 Oppdatert 03.07.2012 kl 08:30

Tips en venn på e-post:

www.siste.no Se alle stillinger (870)Der er det fortsatt østeuropeerne som dominerer.

– Vi har merket en svak oppgang i arbeidsmigranter fra Sør-Europa. Men størstedelen kommer fra land som Polen og Litauen, sier Marianne Pedersen i Nav til Nationen.

Skatteetaten har skrevet ut drøyt 263.000 skattekort til EØS-borgere i år. Der svensker og polakker hver for seg utgjør omtrent 67.000 av dem, utgjør grekerne bare 760 stykker.

I fjor skrev de ut 595 til grekere før juni, så det har skjedd en liten økning. Det har også kommet noen hundre flere spanjoler i år enn i fjor.

– Det har tradisjonelt kommet få fra Sør-Europa, så prosentvis er økningen stor. Det er likevel bare snakk om noen tusen mennesker, sier Pedersen.

I 1990 jobbet rundt 3.300 utenlandske sesongarbeidere på norske gårder. Fram til 2007 var det en økning i arbeidsinnvandringen til landbruket, men siden den gang har den gått ned. I 2007 var 27.000 utlendinger i jobb på norske gårder. Siden den gang har tallet ligget rundt 20.000.

Det er skattekort til statsborgere fra Polen, Litauen, Sverige, Latvia, Romania og Island som øker mest, ifølge Nationen. (ANB-NTB)

På forsiden nå


– 300.000 mister «friheten»

Regjeringen vil gi folket frihet til å handle på søndager. LO mener det ikke gjelder for alle.

Refser landets legevakter

– Det er alvorlig at en så viktig del av helsetilbudet ikke fungerer som det skal.

Overtar stadig mer for legene

Har du time på en poliklinikk, skjer det stadig oftere at du blir undersøkt av en sykepleier.

Høyt henger....en slange

– Jeg trodde først at noen tullet med meg, sier Elisabeth Holstad.