...
Solenergiselskapet Rec gjennomfører en rettet emisjon på 1,3 milliarder kroner. Foto: Telemarksavisa/ANB

Rec henter 1,3 mrd

Oslo (ANB-NTB): Tirsdag ettermiddag strandet milliardplanen til solenergiselskapet Rec, men allerede morgenen etter hadde aksjonærene sagt ja til en ny emisjon på 1,3 milliarder kroner.

Publisert 04.07.2012 kl 10:53 Oppdatert 04.07.2012 kl 13:41

Tips en venn på e-post:

– Jeg er fornøyd med at ny kapital og en revidert bankfinansiering nå er på plass, sier konsernsjef Ole Enger i Rec.

I tillegg kommer Rec til å invitere øvrige aksjonærer til å bli med på en tilleggsemisjon med ramme på 375 millioner kroner. Det betyr at Rec har sikret seg nesten 1,7 milliarder kroner i ny kapital, hvis tilleggsemisjonen blir fulltegnet.

– Jeg er selvsagt svært fornøyd med at ny kapital og en revidert bankfinansiering nå er på plass. Dette viser at vi har eiere som har stor nok tro på oss til å hjelpe oss gjennom en vanskelig periode, sier konsernsjef Ole Enger i Rec til NTB.

I planen ligger også banklån på opptil 2 milliarder kroner, med nedbetaling i april 2014. Konsernet håper de ferske milliardene skal være nok til å hjelpe Rec gjennom krisen, som Enger venter vil vare ut neste år.

Orkla med

I løpet av tirsdag kveld og natt til onsdag godtok de største av de eksisterende aksjonærene å bli med på en rettet aksjeutvidelse som bidrar med 1,3 milliarder kroner. Emisjonen erstatter den tidligere refinansieringsplanen, som strandet tirsdag ettermiddag, da obligasjonseierne ikke ville være med på den foreslåtte refinansieringen av gjelden i solenergiselskapet.

– Jeg er takknemlig for at aksjonærene fortsetter å gi oss støtte i dette som er svært krevende tider både for solenergiindustrien og i finansmarkedene, sier han.

En nøkkelfaktor bak emisjonen var at Orkla ble med. Det gjorde ikke det Stein Erik Hagen-eide konsernet ved forrige korsvei, men nå er det med.

Orklas deltakelse i emisjonen innebærer imidlertid at konsernet vanner ut sin andel i Rec fra snaut 40 prosent til drøyt 28 prosent, og den vil bli ytterligere utvannet når tilleggsemisjonen er gjennomført.

Det er naturlig å se Orklas deltakelse i emisjonen i sammenheng med at konsernet ønsker seg ut av solenergi. Elkem er for lengst solgt, og Orkla har en klar ambisjon om på sikt å kvitte seg med sin andel av Rec.

Vil ut av Rec

– Utfallet av emisjonen er et uttrykk for at vi ønsker å redusere vårt engasjement i Rec over tid. Denne transaksjonen reduserer vår andel markant, og vi vil ha omtrent 25 prosent til slutt, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.

Og mens Orkla-Hagen selger seg ned i Rec, kjøper han seg opp i det samme selskapet gjennom sitt heleide investeringsselskap Canica til en andel på drøyt 4 prosent før tilleggsemisjonen.

Umoe, hvor Jens Ulltveit-Moe er hovedaksjonær, kjøper seg på sin side opp i Rec ved å delta i emisjonen med en større andel en selskapet hadde fra før. Umoe blir Recs nest største aksjonær med 13,2 prosent av selskapet.

– Det er meget gledelig at vi har fått nøkkelaksjonærer som Orkla, Canica og Umoe med. Dette vil forbedre hele finanssituasjonen vår, vi får mindre nettogjeld og det øker selskapet soliditet, noe alle setter stor pris på, sier Enger.

Folketrygdfondet og DNB opprettholder sine eierandeler gjennom emisjonen. (ANB–NTB)

Stilling ledig

De nyeste annonsene

Annonsen utløper

Annonsere? Bestill annonse her

Jobbguider

...

Tid for feriepenger

Snart begynner vi å glede oss til feriepengene. Men hva har du egentlig krav på?


...

Jakten på sommerjobb

Er du på jakt etter sommerjobb, er det ingen grunn til å vente. Jakten har startet!...

Jobbmobbing må tas på alvor

– Både ledere og ansatte har ansvar for å stoppe mobbing på arbeidsplassen.


...

Frisk med jobbstrekk

Jobbstrekk og gode ergonomiske vaner holder deg unna sykemelding.


Jobbguider

...

Du har rett til «påfyll»

I løpet av yrkeskarrieren opplever mange behov for «påfyll» av kunnskap og kompetanse. Det har du rett til.


...

Sjekk ditt eget navn på nettet

Før du går på jobbintervju, bør du google navnet ditt. Da finner du ut hva intervjuerne allerede vet om deg...


...

Rettigheter og plikter for syke

Som sykmeldt har du både rettigheter og plikter. Lurer du på hvilke, finner du svaret her.


...

Slik skriver du søknaden

Har du blinket ut drømmejobben, men ikke helt vet hvordan du skal få fatt i den?