Tildelingen av fredsprisen til demokratiforkjemperen Liu Xiaobo (lysbilde på veggen) kan ha kostet lakseeksportører over 1 milliard kroner. Foto: Terje Pedersen, ANB

Kan ha tapt milliardbeløp

Norske lakseeksportører mener de har tapt over 1 milliard kroner i eksportinntekter etter fredsprisutdelingen i 2010.
Publisert 12.07.2012 kl 08:43 Oppdatert 12.07.2012 kl 08:50

Tips en venn på e-post:

www.siste.no Se alle stillinger (1032)De er misfornøyd med myndighetenes innsats for å bedre forholdet til Kina.

Eksporten av fersk laks til Kina ble halvert i 2011, og selv med ny vekst hittil i 2012 er det fortsatt langt fram til gamle nivåer, skriver Finansavisen.

Bransjen mener at norske lakseeksportører har gått glipp av eksportinntekter på 1,2 milliarder kroner hvis man regner med at veksten i det kinesiske markedet hadde utviklet seg slik den gjorde fram til 2010.

Da ble brått forholdet mellom Norge og Kina svært dårlig etter tildelingen av fredsprisen til den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo.

– Jeg synes det er svakt at man verken hos utenrikstjenesten eller på statsministernivå har klart å imøtekomme kineserne på en måte som kunne normalisert forholdet, sier John Binde, direktør for Norway Royal Salmon.

I 2010 nærmet lakseeksporten til Kina seg 13.000 tonn fersk laks. I 2011 var den redusert til rett under 6.500 tonn. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Slik gikk det Tesla møtte Golf

Tidenes mest urettferdige kappløp.

KOMMENTAR

EØS-avtalen

En fersk avgjørelse i EU-domstolen viser at EØS-avtalen gir et sterkere vern av faglige rettigheter i arbeidslivet enn mange vil ha det til.

7 av 10 mener prisen er viktigst

Vi ofrer både avreisetidspunkt og bonuspoeng når vi skal ut å fly.

Bentes jobbsøknad tok helt av

Bente Pernilla Høyes utradisjonelle jobbsøknad er lest nesten 70.000 ganger.