...
SVs næringspolitiske talsmann Alf Holmelid og partileder Audun Lysbakken vil stoppe lederlønnsfesten i statlige bedrifter. Foto: Bjørn Erik Dahl, ANB

Vil stoppe lederlønnsfest

SV mener det kreves langt sterkere skyts enn pekefingeren til Trond Giske for å få bukt med lederlønnsfesten i statlige bedrifter.

Bjørn Erik Dahl
Bjørn Erik Dahl, ANB Profil E-post
Publisert 13.07.2012 kl 08:05 Oppdatert 13.07.2012 kl 08:16

Tips en venn på e-post:

– Oljestreiken har på nytt satt fokus på de helt urimelige lederlønningene og lederpensjonene i statlige bedrifter. Det er helt uakseptabelt at lederne på denne måten fraskriver seg det samfunnsansvaret som de forventer av sine ansatte, sier SVs næringspolitiske talsperson Alf Holmelid til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

SV krever derfor en sterkere innsats fra regjeringen for å få lederlønnsutviklingen mer i tråd med det som står i stortingsmeldingen om statlig eierskap.

Der står det blant annet at pensjonsvilkår skal være på linje med andre ansattes vilkår i selskapet. Videre kan man lese at lederlønningene i selskaper med helt eller delvis statlig eierskap skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende sammenlignet med tilsvarende selskaper. Selskapene skal bidra til moderasjon i lederlønningene. Hovedelementet i en godtgjørelsesordning bør være den faste grunnlønnen.

– Grådigheten til lederne setter samfunnssolidariteten og dermed vår velferd i fare. SV mener at det nå er helt nødvendig å ta en gjennomgang av pensjon og lønn hos lederne, sier Holmelid, som spesielt vil vite hvilke avtaler som er inngått etter at stortingsmeldingen ble lagt fram.

Han sier videre at det må vurderes å stramme inn praksis, og eventuelt komme med enda tydeligere føringer. Næringsminister Trond Giske (Ap) har tidligere vært klar i talen om lederlønningene.

– Jeg har veldig klare forventninger til lederlønn i de selskapene vi har eierskap i. Jeg har gått så langt som å si at vi vil vurdere å skifte ut styrer og styremedlemmer dersom de ikke følger de forventningene vi har til selskapene, sa Giske til ANB i vår. Det var imidlertid ikke første gangen regjeringen har sagt fra om sine forventninger til styrene.

– Fast hovedsak

– Formanende advarsler til styrene om å holde igjen på lederlønningene, de ser ikke akkurat ut til å fungere hvis man leser de siste statistikkene over lederlønnsutviklingen?

– Det er nettopp det som gjør at SV vil ta opp spørsmålet for å få til en endring, sier Holmelid.

– Hva innebærer det å stramme inn praksisen, som SV vil vurdere?

– Selskapene må ha dette spørsmålet som en fast hovedsak på alle dialogmøter med departementet, og vi kan eventuelt følge opp trusselen om å endre styrene. (ANB)

Stilling ledig

De nyeste annonsene

Annonsen utløper

Annonsere? Bestill annonse her

Jobbguider

...

Tid for feriepenger

Snart begynner vi å glede oss til feriepengene. Men hva har du egentlig krav på?


...

Jakten på sommerjobb

Er du på jakt etter sommerjobb, er det ingen grunn til å vente. Jakten har startet!...

Jobbmobbing må tas på alvor

– Både ledere og ansatte har ansvar for å stoppe mobbing på arbeidsplassen.


...

Frisk med jobbstrekk

Jobbstrekk og gode ergonomiske vaner holder deg unna sykemelding.


Jobbguider

...

Du har rett til «påfyll»

I løpet av yrkeskarrieren opplever mange behov for «påfyll» av kunnskap og kompetanse. Det har du rett til.


...

Sjekk ditt eget navn på nettet

Før du går på jobbintervju, bør du google navnet ditt. Da finner du ut hva intervjuerne allerede vet om deg...


...

Rettigheter og plikter for syke

Som sykmeldt har du både rettigheter og plikter. Lurer du på hvilke, finner du svaret her.


...

Slik skriver du søknaden

Har du blinket ut drømmejobben, men ikke helt vet hvordan du skal få fatt i den?