Undersøkelsen viste nemlig at såkalte spareprodukter fortsatt selges med løfte om høy avkastning selv om de færreste av kundene forstår risikoen. Foto: Terje Pedersen, ANB

Advarer mot risikable bankråd

Norske banker fortsetter å råde kundene sine til å kjøpe risikable spareprodukter som aksjefond og opsjoner, viser en hemmelig aksjon Forbrukerrådet har gjennomført.
Publisert 29.07.2012 kl 11:58 Oppdatert 29.07.2012 kl 12:07

Tips en venn på e-post:

www.siste.no Se alle stillinger (950)Forbrukerrådet gikk «undercover» for å undersøke hva slags råd bankene gir sine kunder, og funnene har sjokkert, skriver Aftenposten.

Undersøkelsen viste nemlig at såkalte spareprodukter fortsatt selges med løfte om høy avkastning selv om de færreste av kundene forstår risikoen.

Nå frykter Forbrukerrådet og Finanstilsynet at dagens lave renter skal hjelpe bankene til å overtale flere kunder til å plassere sparepengene sine i slike risikable produkter.

Salg av slike produkter fikk mye oppmerksomhet etter finanskrisen i 2007 da mange småsparere var blitt lurt inn på aksjemarkedet.

Finanstilsynet grep inn, lovverket ble skjerpet, og Finanshuset Acta mistet konsesjonen til å drive med rådgivning.

Problemet så ut til å være borte, men Forbrukerrådets undersøkelse tyder på at det nå likevel er på vei tilbake.

– Personene vi sendte til bankene, oppga at de hadde lån de kunne betale ned på, men ingen av rådgiverne, med unntak av én, anbefalte dem å betale ned på lånet. Halvparten av rådgiverne anbefalte å ta opp mer lån for å plassere i spareprodukter, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

DnB, som var en av bankene som ble undersøkt, sier de ikke kjenner seg igjen i påstanden om at kunderådgiverne er mer selgere enn objektive rådgivere.

– Vi legger stor vekt på å gi god rådgivning og satser på intern kunnskapsbygging av våre rådgivere. Det er tøffe krav for å bli rådgiver hos oss, sier Vidar Korsberg Dalsbø, informasjonsrådgiver i DnB. (ANB–NTB)

På forsiden nå


Slik får han deg på kroken

28 år gamle Morten solgte 184 biler i fjor.

Slik redder du humler og bier!

– Vi garanterer lyden av sommer i mange måneder, sier disse gartnerne.

Dette kan bli kostbart

Båteierne tar nemlig veldig lett på tilsynet om vinteren.

KOMMENTAR

Kravene til nye boliger

Sp-nestleder Ola Borten Moe vil gjøre det lettere og rimeligere å bygge boliger.