Hjemmesykepleiere er usikre i møte med innvandrere. Foto: Terje Pedersen, ANB/Illustrasjon

Usikre sykepleiere

Hjemmesykepleiere vet ikke hvordan de skal oppføre seg når de krysser dørstokken til en pasient med innvandringsbakgrunn.
Publisert 14.09.2012 kl 07:16 Oppdatert 14.09.2012 kl 07:24

Tips en venn på e-post:

www.siste.no Se alle stillinger (1031)De blir usikre, maskinelle og fordomsfulle, viser ny studie. De lurer på om de kan forstyrre en pasient som ber, om de bør dekke seg til, om de som kvinnelige sykepleiere kan håndhilse på mannlige pasienter, og de er usikre på hvor streng pasienten er med hensyn til kropp og nakenhet.

Dette er spørsmål som hjemmesykepleiere stiller seg selv når de er ute hos pasienter med minoritetsbakgrunn. Studien viser at usikkerheten går ut over arbeidet, skriver Dagsavisen.

– Flere sykepleiere blir utrygge når de kommer hjem til en brukergruppe de ikke kjenner til. De lurer på ting som om det er legitimt å gå i singlet når det er varmt selv om det sitter flere kvinner i rommet som er kledd på en helt annen måte. Og når de skal vaske, kan de ta denne mannen på skjegget? Mange slike dagligdagse problemer gjør dem usikre og handlingslammede, sier Jonas Debesay ved Institutt for sykepleie ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hans konklusjoner stemmer godt overens med erfaringene som teamleder Linnea Oftebro i hjemmetjenesten avdeling Sinsen i Grünerløkka bydel i Oslo har.

– Vi prøver å unngå å sende mannlige pleiere. Det er alltid snakk om kvinner. Og så dekker vi oss litt mer til, sørger for å unngå bare armer og knær, sier Oftebro.

Språklige problemer gjør ikke situasjonen bedre, mener Oftebro og Debesay. Debesay ante ikke at kulturforskjellene var så problematiske.

– Jeg er overrasket over hvor store utfordringene er, og at de gjelder både etniske minoriteter og majoriteter blant de ansatte, sier han. (ANB-NTB)

På forsiden nå


7 av 10 mener prisen er viktigst

Vi ofrer både avreisetidspunkt og bonuspoeng når vi skal ut å fly.

Bentes jobbsøknad tok helt av

Bente Pernilla Høyes utradisjonelle jobbsøknad er lest nesten 70.000 ganger.

Ledigheten sprer seg

Nå blir det flere ledige også innen bygg og anlegg.

Gjett hva folk søker etter nå...

Søkene har blitt litt røffere etter at 50 Shades of Grey kom på kino.