Slik unngår du å bli svindlet på nett

Her er rådene.

Er du en av mange som i sommer er på utkikk etter et sted å leie? Da kan du være et lett bytte for utspekulerte boligsvindlere på nett.

Er du en av mange som i sommer er på utkikk etter et sted å leie? Da kan du være et lett bytte for utspekulerte boligsvindlere på nett. (Foto: )

DEL

Det sikreste tegnet på svinden, er at budskapet i annonsen er "for godt til å være sant":

* "Strøkent, sentrumsnært, nyoppusset – og billig" – bør få alarmklokkene til å ringe.

Eksempel:

* Etter det Eiendomsnett kjenner til, er det kun i store byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand det er lagt ut slike annonser hittil.

* Svindler (personen som har lagt inn annonsen) utgir seg som regel for å være bosatt i utlandet. Når man sender en e-post til oppgitt e-post adresse i annonsen får man videre følgende svar fra «utleier» på engelsk. Han forklarer at han kjøpte leiligheten under et besøk i Norge, men må nå leie den ut på grunn av private økonomiske problemer.

* «Utleier» kan foreslå at betaling av depositum gjøres gjennom «10 Days Money Back Guarantee» eller betalingsløsningen TNT. Den falske utleieren krever betalt depositum for at han skal sende nøkkel til leiligheten i posten, siden vedkommende angivelig bor i utlandet.

* Får du et slikt svar når du henvender deg for første gang bør du altså avslutte dialogen straks og melde tilfellet til Eiendomsnett.

* Det er sjeldent annet enn e-postadresser som oppgis som kontaktinformasjon i svindelkannonsene.

* I hele 9 av 10 tilfeller er det hotmail-adresser. Dette gjøres konsekvent fordi mangelfull informasjon gjør det vanskeligere å avsløre falske annonser siden man ikke får sjekket opp navn mot telefonnummer.

Være ekstra på vakt hvis du ser en annonse med

1) Lav utleiepris,

2) Mangelfull kontaktinfo,

3) Hotmail-adresse bestående av navn og tall.

Opplever du noen av disse tegnene, bør du avslutte all kontakt.

Er du usikker på en annonse, sende en e-post til: kundeservice@eiendomsnett.no.

Alle forsøk på svindel blir politianmeldt.

Artikkeltags