– Støre i utakt

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Frps Anders Anundsen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kan være i utakt med landets jurdiske miljøer i vurderingen av sin habilitet.

Anders Anundsen fra Frp er leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Her i samtale med Høyres Per-Kristian Foss.

Anders Anundsen fra Frp er leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Her i samtale med Høyres Per-Kristian Foss. (Foto: )

DEL

Saken gjelder en bevilgning fra Utenriksdepartementet (UD) i 2008 til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, et prosjekt som Støres venn Felix Tschudi var sterkt involvert i.

Støre hevder han forholdt seg til en søknad som kom fra Norges Rederiforbund, og at det overhodet ikke var snakk om tildeling av penger til en barndomsvenn. Han holder dermed fast på det han mente i 2008 om at en vurdering av egen habilitet ikke var nødvendig.

Dagbladet brakte onsdag opplysninger om at UD var kjent med problemstillingen også i 2010, men at det heller ikke i forbindelse med den siste utbetalingen til stiftelsen i 2011 ble gjort noen habilitetsvurdering.

Til TV 2 sier Anundsen at han finner det underlig at Støre tviholder på sin oppfatning av behovet for en habilitetsvurdering.

– Det kommer fram stadig ny informasjon. Dette understreker at Støre burde ha fått vurdert sin habilitet av lovavdelingen i Justisdepartementet, sier Anundsen.

Han får støtte fra jussprofessor Hans Petter Graver ved Institutt for privatrett i Oslo som mener at saken dreier seg om en person som Støre utvilsomt har et forhold til.

Støre har oversendt kontroll- og konstitusjonskomiteen alle relevante papirer i denne saken og vil forklare seg etter påske.

Komiteen er også i ferd med å samle inn dokumentasjon fra samtlige departementer om forvaltningspraksis når det gjelder utdeling av penger til ulike formål.

– Det vil være en utfordring ved framtidige vurderinger av habilitet at Støre legger listen et annet sted enn et nær sagt samlet juridisk miljø i Norge, sier Anundsen. (ANB-NTB)

Artikkeltags