...
Jakten på dopingsynderne går stadig fremskritt. Foto: Terje Pedersen, ANB

«Blodgåten» nærmer seg løsning

Oslo (ANB-NTB): Juks med tilbakeføring av eget blod for å øke yteevnen i utholdenhetsidrett, er en nøtt for forskerne å avsløre. Nå kan en løsning være på trappene.

Publisert 23.07.2012 kl 12:39 Oppdatert 23.07.2012 kl 12:40

Tips en venn på e-post:– Jeg vet at det ikke er veldig langt unna. Vi snakker både om en forbedring av eksisterende analysemetoder, som stadig blir mer sensitive, og nye metoder, sier avdelingssjef Mads Drange i Antidoping Norge.

Om det blir mulig å avsløre metoden i forbindelse med OL i London, er noe antidopingmyndighetene holder for seg selv.

– Man går naturligvis ikke ut og roper høyt når det er klart. Finnes en sikker metode først om et halvt år, har man nedfrosne prøver som kan testes på nytt.

Sikkert er det at juks med tradisjonell blodoverføring er et problem i internasjonal toppidrett.

– Det kan man tyde ut fra blodprofiler. Tapper og tilbakefører man store mengder blod, vil det gi utslag som er fellende bevis. Men de siste årene er mengdene en tilbakefører blitt stadig mindre og hyppigere. Da sees at noe ikke stemmer, men det er ikke godt nok til å dømme en utøver på det, hevder Drange.

– Er det mistanke om at slikt foregår også i Norge?

– Vi kommenterer aldri eventuelle mistanker, svarer Drange.

Ifølge WADA-reglene kan dopingprøver fryses ned og lagres i opptil åtte år slik at det er mulig å reteste dem med eventuelle nye analysemetoder. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Får stryk av Nav-direktør

Nav «slakter» høringsnotatet om arbeidsplikt for sosialmottakere.

...

Høyblokka åpnes for publikum

Om to uker åpnes dørene i Y-blokka, R4 og Høyblokka i regjeringskvartalet for publikum, i forbindelse med arrangementet Oslo Åpne Hus.

...

Tapte på tid

Kommentar: Lærerstreiken er over. Elever og lærere er igjen på plass i klasserommene.

Les hele kommentaren her

...

KrF åpner for norske militære i Irak

Norge må være villig til å bære sin del av ansvaret for en militær aksjon for å redde liv i Irak, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad.