...
Aksel Hennie spiller en vellykket rekrutteringsekspert i «Hodejegerne». Filmen var nest mest besøkt på kino i 2011. Foto: Erik Aavatsmark/Friland/Handout

Rekordår for norske filmer

For fjerde år på rad ligger besøket på norske filmer på over 2,5 millioner.

Publisert 29.12.2011 kl 13:19 Oppdatert 29.12.2011 kl 13:26

Tips en venn på e-post:

Besøket på norske filmer ser ut til å ende på 2.855.000, noe som er en økning på 11,3 prosent fra i fjor og det høyeste besøket siden 1975. Markedsandelen blir da rekordhøye 24,5 prosent.

– 40 norske filmer på kino i løpet av ett år er ny rekord og det er veldig hyggelig at de vinner terreng, sier Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i Film & Kino til NTB.

Av de ti best besøkte filmene dette året er tre norske og fem er barnefilmer. Hele åtte av de ti best besøkte filmene er oppfølgere av tidligere filmer. Unntaket er «Hodejegerne» og «To på rømmen».

«Hodejegerne», med 557.086 besøk, er den best besøkte norske filmen. Totalt er den nest best besøkt, kun slått av «Harry Potter og dødstalismanene – Del 2» som har 568.298 besøk.

Ingen av filmene kan regnes som store «blockbusters» med over 700.000 besøkende. Og det er ofte disse filmene som bestemmer om det blir et godt filmår eller ikke. Likevel kom det i 2011 flere besøkende enn i fjor, og Norge er det landet i Europa som har den høyeste besøksøkningen.

– Økningen skyldes blant annet det gode besøket på flere av de norske filmene. Vi ser det samme mønstret i andre land, at deres nasjonale filmer trekker opp besøkstallene, sier Langballe. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– Ungdom blir utnyttet

Stadig flere ungdommer jobber lange dager uten å få overtidsbetalt. LOs sommerpatrulje frykter at dette skal bli en ny trend.

...

Fotballørdag!

Sogndal tar i mot Viking til lørdagens første eliteseriekamp. Følg oppgjøret her!

Følg flere kamper i livesenteret!

...

Ikke la barna gjøre dette

Underholdende er det, men barnas bruk av nettbrett og mobiltelefoner i bil kan få fatale konsekvenser.

...

Få tips etter ran

Offentliggjøringen av en overvåkingsvideo fra bankranet i Fetsund har foreløpig skaffet politiet få tips.