...
Norske biblioteksjefer vil begynne med utlån av e-bøker. Foto: Vidar Ruud, ANB

Klare for e-bokutlån

86 prosent av landets biblioteksjefer mener bibliotekene bør begynne med utlån av e-bøker.

Publisert 21.03.2012 kl 09:48 Oppdatert 21.03.2012 kl 10:04

Tips en venn på e-post:Foreløpig er det kun forsøksprosjekt i gang.

E-bøker er tema for flere foredrag og seminarer under det 73. norske bibliotekmøte som holdes i Stavanger fra onsdag til fredag denne uka. Møtet samler rundt 800 bibliotekfolk fra hele landet. Foran møtet har fagbladet Bok og Bibliotek foretatt en e-bokundersøkelse blant bibliotek- og forlagssjefer.

Iveren etter å komme i gang med utlån av e-bøker er naturlig nok størst hos biblioteksjefene, men også 52 prosent av forlagssjefene mener bibliotekene bør begynne å låne ut e-bøker. Bibliotekarer i større kommuner er mer utålmodige etter å komme i gang enn i de små kommunene.

– Det overrasker meg ikke at det er en utålmodighet blant biblioteksjefene etter å komme i gang. Men samtidig ser vi av undersøkelsen at biblioteksjefene uttrykker usikkerhet både når det gjelder kompetanse og tekniske løsninger, sier redaktør Odd Letnes i Bok og Bibliotek til NTB.

Til nå har det vært et begrenset tilbud av e-bøker, og det har drøyd med tekniske løsninger.

– Biblioteksentralen har varslet at de vil komme med sin tekniske løsning i juni. Den baserer seg på en modell som ligner den vi har i dag for papirbøker. Det blir en lisensordning der bibliotekene kan låne ut et visst antall eksemplarer av e-bøkene. Det betyr at det kommer til å oppstå utlånskøer for de mest populære titlene, slik det gjør for papirbøker, sier Letnes.

Kulturrådet har startet et prøveprosjekt der e-bøker har kommet inn i innkjøpsordningen for skjønnlitteratur for voksne. Av de 1.000 eksemplarene som kjøpes inn av en tittel under innkjøpsordningen, vil 970 være papirbøker og 30 e-bøker.

– De fleste av bibliotekene som er med i denne prøveordningen vil nytte seg av Biblioteksentralens løsning, sier Letnes.

Blant forlagssjefene er frykten stor for at utlån av e-bøker på biblioteket skal gå ut over e-boksalget. Seks av ti forlagssjefer frykter at utlån kan undergrave markedet for e-bøker. Bare 5 prosent av biblioteksjefene ser noen fare ved dette, viser undersøkelsen.

– Jeg kan forstå at forlagene er urolige. Når 62 prosent av forlagssjefene mener at utlån av e-bøker vil undergrave det norske e-bokmarkedet, viser jo det at det ligger en klar spenning mellom forlag og bibliotek, sier Letnes.

Bare 3 prosent av biblioteksjefene er villige til å innføre brukerbetaling for e-bøker, mens 24 prosent av forlagssjefene mener brukerne bør betale for e-boklån. 78 prosent av biblioteksjefene ønsker seg en ny statlig støtteordning for utlån av e-bøker, mens 19 prosent regner med at e-lån må finansieres ved å omprioritere innenfor dagens budsjetter.

Letnes mener undersøkelsen viser at biblioteksjefene har det han betegner som yrkesoptimisme.

– Kun 13 prosent av biblioteksjefene mener at det over tid vil være behov for færre bibliotekarer fordi utlån av e-bøker krever mindre administrasjon. Fire av ti forlagssjefer mener det samme, sier Letnes.

Bok og Biblioteks undersøkelse ble gjennomført i februar 2012. Av landets cirka 450 biblioteksjefer i kommuner og fylker, besvarte 158 spørsmålene. Sjefene for 89 medlemsforlag i Forleggerforeningen fikk undersøkelsen. 21 av disse svarte. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Polet får ikke taxfreesalget

Det er ikke aktuelt å overlate taxfreesalget på landets flyplasser til Vinmonopolet.

...

Poseavgiften

Kommentar: Venstre og Frp strides om farskapet til poseavgiften.

Les hele kommentaren her

...

Alternativ juleferie

Ikke alle drømmer om en hvit jul. Er du av dem som helst vil slippe unna, finner du åtte gode alternativer her.

...

Verdens største selfie

Hele 1.151 gjenkjennelige mennesker fikk plass på bildet.