Advarer mot farlig godis

<p lede="true"> Norske barn valfarter over grensa til Sverige for å kjøpe billig smågodt. Med på kjøpet får de tilsetningsstoffer som er forbudt selv i hundemat. <i><b>Handler du godis i Sverige? </b></i> </p>

Den svenske sentralbanken kutter rentenivået, og svenskekronen svekkes. Dermed får nordmenn mer for pengene på svenskehandel, men ekspertene tror det blir enda billigere framover.

Den svenske sentralbanken kutter rentenivået, og svenskekronen svekkes. Dermed får nordmenn mer for pengene på svenskehandel, men ekspertene tror det blir enda billigere framover. (Foto: Runar Nørstad, ANB/Arkiv)

DEL

EUs mattilsyn EFSA forbyr det syntetiske fargestoffet allurarød i hundemat og annet dyrefôr, fordi man ikke kan utelukke at det påvirker arvestoffene.

EUs mattilsyn EFSA forbyr det syntetiske fargestoffet allurarød i hundemat og annet dyrefôr, fordi man ikke kan utelukke at det påvirker arvestoffene.

Samme myndighet tillater likevel E129 i matvarer, og det er svært utbredt i svensk smågodt.

Den svenske EU-parlamentarikeren Åsa Westlund er opprørt og har nå bedt EU-kommisjonen vurdere et totalforbud av fargestoffet.

– Selvsagt skal ikke mennesker ha dårligere beskyttelse enn dyr, mener hun.

Også i Norge er E129 tillatt, men bare i brennevin, vin, barmikser og stempelmerking av kjøtt.

I EU har det lenge pågått en hissig debatt om bruken av E129 og fem andre syntetisk framstilte fargestoffer, og EU-parlamentet har gått inn for totalforbud.

Flere EU-land motsatte seg imidlertid forbudet, og som et kompromiss ble det vedtatt å pålegge særlig merking av produkter som inneholdt slike tilsetninger.

«Kan ha negativ innvirkning på barns oppførsel og konsentrasjonsevne», lyder advarselen som nå står å lese med liten skrift på innpakningene.

Det er en advarsel norske barn og deres foreldre på svenskehandel neppe får med seg, ettersom mesteparten av godisen kjøpes i løsvekt.

Også i Norge har det vært debatt om E129 og tilsvarende fargestoffer, blant annet på bakgrunn av en britisk studie fra 2007.

Den såkalte Southampton-studien konstaterte at en mulig sammenheng mellom syntetiske fargestoffer og ADHD hos barn.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet vurderte på oppdrag fra Mattilsynet saken, men fant at bruken av E129 var begrenset i Norge.

Fargestoffene var forbudt fram til 2001 her i landet, da EØS-avtalen åpnet for bruk. Norsk næringsmiddelindustri forsikret i den anledning at de ville videreføre sin tidligere praksis.

Vitenskapskomiteen konkluderte derfor i 2008 med at bruken var «veldig liten», men anbefalte likevel at «bruken av disse syntetiske fargestoffene i matvarer på det norske markedet blir overvåket i framtiden». (ANB-NTB-TT)

Artikkeltags