...
IAEA-sjef Yukiya Amano er skuffet over Iran. Foto: IAEA/ANB/Arkiv

Iran avviser krav

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) nektes adgang til et militært anlegg i Iran og er skuffet over de siste dagenes samtaler med iranske myndigheter.

Publisert 22.02.2012 kl 09:45 Oppdatert 22.02.2012 kl 09:48

Tips en venn på e-post:

I en uttalelse onsdag opplyser IAEA at det ikke har vært mulig å bli enige om en plan for de videre undersøkelsene av Irans omstridte atomprogram. Byråets inspektører har for andre gang blitt nektet adgang til det militære anlegget Parchin.

– Det er skuffende at Iran ikke godtok vår anmodning om å få besøke Parchin. Vi inntok en konstruktiv holdning, men det ble ikke oppnådd noen avtale, sier IAEA-sjef Yukiya Amano.

Styrket mistanken

Representanter for IAEA var i Iran tidligere denne uka, og det har vært ventet at det ville bli flere møter. Men nå ser planene ut til å være endret.

– På det nåværende tidspunktet er det ingen enighet om å holde nye diskusjoner, sier en talsperson for Amano.

Iran insisterer på at atomprogrammet kun er ment for fredelige formål som strømproduksjon og forskning. Men vestlige land og Israel mistenker at målet egentlig er å utvikle atomvåpen.

En ny rapport fra IAEA i november i fjor bidro til å styrke mistankene. Også den gang ble Parchin nevnt som et anlegg IAEA ønsket å få mer informasjon om.

Merker sanksjonene

Rapporten førte til at USA og EU innførte nye sanksjoner mot Iran, og i det siste er det blitt tydelig at de har bidratt til å svekke økonomien i landet.

Verken USA eller Israel har villet utelukke et militært angrep på Irans atomanlegg, og den siste tiden er det blitt spekulert på om israelerne vil gå til aksjon i løpet av våren.

Amerikanske myndigheter har imidlertid gjort det klart at de mener dette er en dårlig idé. De frykter at Iran vil svare med hevnangrep hvis anleggene bombes, og mener konflikten fortsatt kan løses med forhandlinger og sanksjoner.

USAs forsvarssjef Martin Dempsey sa denne uken at det fortsatt er uklart om Iran faktisk ønsker seg atomvåpen. Han ba Israel besinne seg og pekte på at bombeangrep i høyden vil forsinke det iranske atomprogrammet med noen år.

Forrige uke ga vestlige land uttrykk for en viss optimisme, etter at Iran sendte et brev til EUs utenrikssjef Catherine Ashton som ga inntrykk av at iranerne er innstilt på nye forhandlinger om atomprogrammet. (ANB-NTB-Reuters-AFP)

På forsiden nå


En het sommer i søppelets tjeneste

Godt vær betyr ekstra jobb for skjærgårdstjenesten, som plukker opptil 70–80 sekker søppel på én runde.

...

Norsk Europa-aften

Haugesund, Tromsø, Molde og Rosenborg spiller alle for videre europacup-deltakelse. Vi følger kampene her!

Norske Syria-farere kan stå bak terrortrussel

Mye tyder på at det er norske Syria-krigere som står bak terrortrusselen, mener islamforsker Lars Gule. Vi direkterapporter fra utviklingen nederst i saken!

...

Gjenopptar Israel-avganger

Etter at SAS tidligere i uken innstilte avganger til Israel, besluttet selskapet torsdag å gjenoppta flygninger til landet.