Jarle Andhøy. Foto: Terje Pedersen, ANB

Berserk fortsatt på pinebenken

Jarle Andhøy og resten av mannskapet på Berserk ligger an til å bli frigitt etter ti dagers arrest i Chile, men fortsatt er ikke alle formaliteter på plass.
Publisert 10.04.2012 kl 07:26 Oppdatert 10.04.2012 kl 07:28

Tips en venn på e-post:

Andhøy og resten av besetningen på fire klarte mandag å få mesteparten av de nødvendige papirene på plass, skriver VG.

– De fikk tillatelse til å gå i land for noen dager siden og fikk dermed internettilgang, som var nødvendig for å komme i kontakt med Russland og få sendt over registreringspapirene til båten. På grunn av at det har vært påske, tok det litt tid å få disse papirene på plass, forteller Berserks talsmann, Rune Olsgaard, til NTB.

Berserk kan imidlertid ikke forlate havna riktig ennå, ifølge VG.

Det er fortsatt noen sikkerhetsrelaterte spørsmål som står ubesvart, opplyser Jorge Bastillas, kommandørløytnant i den chilenske kystvakten, til avisa.

Glad gjeng

Berserk, som opprinnelig het Nilaya, ble tatt i arrest av et chilensk marinefartøy 31. mars og eskortert til en chilensk marinebase i det lille tettstedet Puerto Williams på sørspissen av Sør-Amerika.

Den norske seilbåten ble stanset på vei nordover fra Sørishavet, der ekspedisjonen ønsket å finne ut hva som skjedde da forgjengeren forliste for ett år siden og tre menn forsvant med den.

Nå ser mannskapet fram til å kunne seile videre mot Argentina, ifølge Olsgaard.

– Alle er nå kjempeglade og fornøyde. De har vært på en trang båt i ti dager og fått lite fersk mat. Nå skal de feire på ekte Berserk-vis, sier talsmannen.

Til Argentina

En av forklaringene for arrestasjonen er at chilenske myndigheter hadde fått beskjed fra New Zealand om at Andhøy hadde den newzealandske passasjeren Busby Noble om bord mot sin vilje. Dette er nå rettet opp i, etter at Noble selv meldte fra om at alt var greit.

Båten og besetningen på fem skal etter planen legge fra kai og sette kursen mot den argentinske havnebyen Ushuaia.

– Der skal de få gjort noen reparasjoner på båten. Det er en større by, hvor de får tilgang til alt de trenger, sier Olsgaard.

Ifølge Jorge Bastillas kan båten trolig forlate Chile onsdag. Olsgaard sier dette ikke stemmer overens med opplysningene mannskapet fikk tidligere i kveld, men at slike kontrabeskjeder ikke er uvanlige.

– De vil takle å måtte vente lenger, sier han.

Vurderer ny tur

Andhøy avsluttet søket etter Berserk og mannskapet etter å ha gjennomført en blomsterseremoni til minne om de savnede 22. februar i år. Han er ikke fornøyd med resultatet av leteaksjonen og vurderer en ny ekspedisjon.

Andhøy har tidligere gått ut mot newzealandske myndigheter og sagt at de hemmeligholder spor etter Berserk. (ANB-NTB)

På forsiden nå


7 av 10 mener prisen er viktigst

Vi ofrer både avreisetidspunkt og bonuspoeng når vi skal ut å fly.

Bentes jobbsøknad tok helt av

Bente Pernilla Høyes utradisjonelle jobbsøknad er lest nesten 70.000 ganger.

Ledigheten sprer seg

Nå blir det flere ledige også innen bygg og anlegg.

Gjett hva folk søker etter nå...

Søkene har blitt litt røffere etter at 50 Shades of Grey kom på kino.