...
Lederen for gruppen som kaller seg Den frie syriske hær oppfordrer spesialutsending Kofi Annan (bildet) til formelt å kunngjøre at fredsplanen har mislyktes. Foto: Violaine Martin, FN/ANB

Strid om våpenhvile

FNs generalsekretær krever at våpenhvilen i Syria overholdes, men lederen av den største opprørsgruppen mener fredsplanen allerede har feilet.

Publisert 31.05.2012 kl 14:00 Oppdatert 31.05.2012 kl 14:08

Tips en venn på e-post:

Lederen for gruppen som kaller seg Den frie syriske hær, Riyad Asaad, oppfordrer spesialutsending Kofi Annan til formelt å kunngjøre at fredsplanen har mislyktes. Samtidig avviser han at opprørerne har gitt regimet frist til innen fredag med å iverksette resolusjonene til FNs sikkerhetsråd.

– Det er ikke noen frist, men vi vil at Kofi Annan skal erklære at planen har slått feil, slik at vi kan gjenoppta militæroperasjoner mot regimet, sier Asaad til Al Jazeera og legger til at opprørsstyrkene så langt har forholdt seg til forpliktelsene i fredsplanen.

Generalsekretær i FN, Ban Ki-moon, har imidlertid ikke gitt opp håpet om at begge parter skal innrette seg etter våpenhvilen.

– Jeg krever at Syrias regjering oppfyller sin forpliktelse til Annans fredsplan, sier Ban i Tyrkias hovedstad, Istanbul, hvor han deltar på et toppmøte om situasjonen i Somalia.

Syriske myndigheter har løslatt 500 fanger som ble pågrepet for å ha deltatt i opprøret i landet, melder en statseid TV-kanal.

FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, oppfordret Syrias president Bashir al-Assad til å løslate fangene da de møttes til samtaler tirsdag.

– 500 mennesker som var involvert i hendelsene i Syria, men som ikke har blod på hendene, har blitt satt fri, opplyser kanalen.

En syrisk diplomat i USA har gått av på grunn av massakren i Houla, opplyser National Public Radio (NPR).

– Man kommer til et punkt der ens taushet eller passivitet blir etisk og moralsk uakseptabelt, sier Hazem Chehahi som var Syrias honorære generalkonsul i California, til NPR.

Han sier at massakren i Houla var vendepunktet for ham, og at han ikke lenger kunne rettferdiggjøre å tie eller ha forbindelser til det syriske regimet.

Chehabis familie er velkjent i eliten i Damaskus, og han hadde et nært forhold til president Bashar al-Assad, ifølge aktivistgruppa Syrian-American Council.

Chehabi selv er lege og driver et helsesenter i California. Han sitter også i styret for California-universitetet i Irvine, som han er blitt bedt om å gå av fra på grunn av tilknytningen til regimet i Damaskus. (ANB-NTB-AFP-Reuters)

På forsiden nå


...

Nye vegger på 1-2-3

Det er ingen sak å montere nye vegger – ferdig tapetsert – i løpet av noen timer.

...

– Rekord i motsatt ende

Skjærtorsdag var Røde Kors ute på en tidel av antall aksjoner på samme påskedag i fjor.

Seks russ pågrepet for bortføring av 17-åring

Onsdag og torsdag ble seks russ pågrepet for å ha bortført og teipet fast en 17 år gammel jente i Rogaland.

...

Cardiffs anklager etterforskes

Cardiff beskylder Crystal Palace for å ha jukset til seg walisernes lagoppstilling da lagene møttes 5. april.