...
Kofi Annan innser at hans fredsplan ikke vil lykkes. Foto: Violaine Martin, FN/ANB

Ser etter nye løsninger

Kofi Annan er i ferd med å miste troen på sin egen fredsplan for Syria.

Publisert 04.06.2012 kl 07:36 Oppdatert 04.06.2012 kl 07:57

Tips en venn på e-post:Han øker nå presset på stormaktene for å få dem til å meisle ut en plan B, ifølge diplomater.

Da spesialutsendingen deltok på Den arabiske ligas ministermøte i Doha lørdag, tok han til orde for en revurdering av fredsplanen.

– Verdenssamfunnet må avgjøre hva neste skritt skal bli. Etter å ha vært i konsultasjoner med mange aktører, oppfatter jeg en tydelig erkjennelse av at dagens situasjon ikke kan vedvare. Jeg er selv enig i dette, sa Kofi Annan.

Ifølge nyhetsbyrået AFP sier diplomater i FN nå at Annan i ferd med å øke presset på stormaktene for å få dem til å vise handlekraft.

– Alle, fra USA til Russland, har støttet Annans plan, og alle biter seg nå merke i uttalelsene hans og forstår budskapet, sier en av kildene.

Ifølge nyhetsbyråets kilder ser det ut til at Annan nå erkjenner at hans fredsplan for Syria er i ferd med å feile, selv om han ikke vil innrømme dette direkte. Han ønsker derfor at verdenssamfunnet enten skal sette makt bak kravet om at alle parter i Syria må etterleve fredsplanen, eller utarbeide en plan B.

– Vi må gi Annans fredsplan en sjanse, men alle ser at den ikke fungerer, så vi må begynne å se på alternativer, sier en av kildene.

– Problemet er at det ikke finnes noen klar plan B, tilføyer FN-diplomaten.

Torsdag denne uka skal Annan forklare seg om situasjonen i FNs sikkerhetsråd og FNs hovedforsamling. Eksperter mener imidlertid at det er usannsynlig at vetomakten Russland vil godta nye sanksjoner mot Syria fra FNs side.

Russland har sammen med Kina motsatt seg nye sanksjoner mot Syria og samtidig sagt kategorisk nei til en militær intervensjon i landet.

Fra Kinas side ble denne motstanden mandag gjentatt i kommunistenes partiavis Folkets dagblad. I avisa advares det mot alvorlige konsekvenser dersom det bryter ut full borgerkrig i Syria og vestlige land svarer ved å gå inn i landet. «Utenforstående krefter er ikke kvalifisert til å gripe inn», heter det i avisa.

Den arabiske liga har på sin side bedt om at FNs sikkerhetsråd må åpne for bruk av militærmakt for beskyttelse av sivile syrere.

Det er ventet at Syria vil bli et viktig tema når Russlands president Vladimir Putin mandag møter utsendinger fra EU. (ANB-NTB-AFP)

På forsiden nå


...

TV-fotball til 15.000 kr

Her ser du hvilke kanaler som sender hva slags fotball i høst – og hvor mye dette koster deg.

...

– Dette er uholdbart

Nå vil regjeringen ta grep for å få nye regler slik at man unngår forvirring rundt vikeplikt i rundkjøring.

...

Overfører en film på 0,0002 sekunder

Dansker har laget verdens raskeste nett.

...

14 druknet i juli

12 av ulykkene skjedde under bading.