...
Abu Yahya al-Libi. Foto: AP Video/ANB

Al-Qaidas nestleder drept

Abu Yahya al-Libi, nummer to i terrornettverket al-Qaida, var blant de drepte i et droneangrep nordvest i Pakistan.

Publisert 05.06.2012 kl 21:21 Oppdatert 05.06.2012 kl 21:45

Tips en venn på e-post:

Det bekrefter både amerikanske og pakistanske ledere.

En høytstående Taliban-leder betegnet tirsdag drapet som «et stort tap».

– Etter doktor Sahib (al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri), var han den viktigste al-Qaida-lederen, sier den pakistanske Taliban-lederen, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Han er den første fra de såkalte stammeområdene i Pakistan som bekrefter at Libi var blant de drepte i mandagens angrep.

Tidligere tirsdag ble det bekreftet fra amerikansk hold at Abu Yahya al-Libi var drept i droneangrepet i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan. Amerikanske tjenestemenn betegnet angrepet som nok et slag mot al-Qaida.

Libi er den andre nestlederen i terrornettverket som blir drept på mindre enn ett år. Dermed kan USA, som har gjort droner til sitt hovedvåpen i kampen mot al-Qaida, telle nok en seier.

– Abu Yahya var blant al-Qaidas mest erfarne ledere og spilte en kritisk rolle i gruppas planer mot Vesten, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann.

Libi er opprinnelig fra Libya, og etternavnet er arabisk for «libysk». Han ble tatt til fange i Afghanistan i 2002, men klarte å rømme fra et amerikansk fengsel i landet tre år senere, noe som ga ham høy status blant opprørerne i regionen.

Libi overtok som nestleder i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.

USA har satt al-Qaida under et voldsomt press etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i byen Abbottabad i Pakistan i mai i fjor, og en amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.

– Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.

– Løgn

En væpnet opprører i Nord-Waziristan avviste tirsdag at Libi ble drept i angrepet.

– Det er ikke første gang det kommer påstander om at han er død. Amerikanerne lider store tap i Afghanistan og tyr derfor til slike løgner, sier opprøreren.

Ifølge pakistanske kilder ble det avfyrt to raketter i mandagens droneangrep. De to rakettene rammet et tilholdssted for væpnede opprørere i landsbyen Hesokhel i Nord-Waziristan.

I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.

Bare de siste dagene er minst 27 personer drept i droneangrep i landet, noe som har fått pakistanske myndigheter til å reagere.

– Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, het det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.

De amerikanske droneangrepene har tiltatt kraftig etter at partene ikke lyktes å bli enige om transportruter til Afghanistan gjennom Pakistan på NATO-toppmøtet i Chicago for to uker siden. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Tror på mye lavere skatt

Selskapsskatten kan bli senket fra 27 og helt ned til 20 prosent, spår skatteekspert Ernst Ravnaas.

...

Dette må du huske på!

Er du på boligjakt? Det viktigste rådet er å bruke god tid på livets største investering. Resten av huskelisten finner du her.

Slik får barna fart på beina

SFO-ansatt var skikkelig lei stillesittende elever. Se video!

...

Unge handler på nett til jul

Syv av ti mellom 18 og 25 år vil handle julegaver på nett i år.