Aung San Suu Kyi landet onsdag kveld i Genève. Foto: AP video/ANB

Ber om investeringer

Demokratileder Aung San Suu Kyi oppfordret omverdenen til å investere i Myanmar da hun torsdag innledet sin første Europa-reise på 24 år med en tale i ILO.
Publisert 14.06.2012 kl 12:30 Oppdatert 14.06.2012 kl 14:36

Tips en venn på e-post:I talen ba Suu Kyi delegatene på en konferanse i FNs arbeidsorganisasjon ILO om å oppfordre sine egne land til å investere i «demokratifremmende utvikling» i Myanmar.

Hun sa at en lang rekke reformer bør iverksettes i Myanmar for å gjøre det ikke bare attraktivt å investere i landet, men også sørge for at investeringene blir bærekraftige og tjener landets folk.

– Det er manglende framtidshåp mer enn manglende arbeid som berører vår framtid, sa hun i talen der hun spesielt ba om hjelp til arbeidsløs ungdom som lider under en mangel på utdanningstilbud.

Samtidig advarte hun i det 20 minutter lange innlegget mot samarbeid med det statlige olje- og gasselskapet MOGE, som hun sier mangler åpenhet.

Hun sa Myanmars regjering må iverksette internasjonalt anerkjente standarder for åpenhet, og at andre land ikke bør tillate sine selskaper å inngå samarbeid med MOGE før slike standarder er innført.

Suu Kyi understreket at hun ikke vil be oljeselskapene Total og Chevron om å forlate Myanmar. Total har vist seg som en ansvarlig investor, sa hun.

ILO-konferansen er første punkt på programmet under Suu Kyis to uker lange rundreise i Europa, den første Europa-turen siden hun ble satt i husarrest i 1988.

Hun ble mottatt med blomsterbuketter og applaus da hun torsdag morgen kom til FNs kontorer i Genève.

– På denne konferansen har jeg lært at vi alle kan samarbeide. Jeg følte meg hjemme, jeg følte at jeg var kommet hjem for å møte min familie, sa hun til ILO-delegatene.

– Vi er ikke bare en familie av land, men en familie av folk, sa hun.

Hun benyttet samtidig anledningen til å invitere ILO til å besøke Myanmar for å se landets potensial med egne øyne.

ILO på sin side opphevet torsdag noen av sine restriksjoner mot virksomhet i Myanmar som i sin tid ble innført på grunn av militærjuntaens bruk av tvangsarbeid.

Fredag kommer Suu Kyi til Norge, der hun blant annet skal holde nobeltalen hun ikke fikk holde da hun ble tildelt Nobels fredspris i 1991. Deretter reiser hun til Irland, Storbritannia og Frankrike. (ANB-NTB-Reuters)

På forsiden nå


Dette kan bli kostbart

Båteierne tar nemlig veldig lett på tilsynet om vinteren.

KOMMENTAR

Kravene til nye boliger

Sp-nestleder Ola Borten Moe vil gjøre det lettere og rimeligere å bygge boliger.

– Både ulønnsomt og uansvarlig

WWF Norges generalsekretær Nina Jensen mener oljeministeren legger et løp for Barentshavet på feil grunnlag.

– Ny vaksine kan utrydde livmorhalskreft

En ny vaksine som testes ut nå, vil øke beskyttelsen mot livmorhalskreft fra 70 til 90 prosent.