...
EU nevner konkret blant annet postdirektivet, som regjeringen i mai i fjor varslet at den vil reservere seg mot. Foto: ANB/Arkiv

EU refser Norge

EU mener Norge fortsatt somler med innføring av EU-regler.

Publisert 15.06.2012 kl 13:28 Oppdatert 15.06.2012 kl 13:36

Tips en venn på e-post:Unionen truer med å starte en prosess som kan føre til at deler av EØS-avtalen blir suspendert.

Temperaturen var høyere enn vanlig på møtet mellom Norge og EU i EØS-komiteen fredag.

– Det har vært mer gemyttlig enn det var i dag. Temperaturen har høyere enn den pleier å være, sier nestleder Niels Engelschiøn i Norges EU-delegasjon til NTB etter møtet.

EU er misfornøyd med et stort etterslep av EU-regler som ikke er tatt inn i EØS-avtalen, selv om antallet som er innført hittil i år, er høyere enn vanlig.

EU-siden truer nå med at Unionen vurderer å bruke «formelle prosedyrer i EØS-avtalen» dersom ikke en rekke regler blir innlemmet.

EU nevner konkret blant annet postdirektivet, som regjeringen i mai i fjor varslet at den vil reservere seg mot.

EU-siden ga fredag klar beskjed om at det ikke var grunnlag for å drøfte saken mer på teknisk nivå, og Unionen har dermed strammet til et hakk.

– De gir et klart signal om at de vil ha en løsning på disse sakene, sier Engelschiøn.

Men EU-siden har foreløpig ikke varslet at den starter den såkalte 102-prosessen. Den medfører at en nedtelling på to ganger seks måneder starter. Dersom det i løpet av den perioden ikke blir enighet, blir deler av EØS-avtalen suspendert. Det har ikke skjedd tidligere, og konsekvensene av det er uklare.

EU-siden nevnte på møtet fredag konkret også flere andre saker der Norge ikke har tatt inn EU-reglene: En telekom-pakke, der striden dreier seg om Norges deltakelse i en felles reguleringsmyndighet, datalagringsdirektivet, innskuddsgarantien, samt strid om genmodifisert mat og fôr og hvem som skal kunne bøtelegge ved brudd på regelverk for barnemedisin.

Også i oktober i fjor fikk Norge klar beskjed om å få opp farten. Hittil i år har Norge innført 274 nye regler fra EU. Vanligvis ligger snittet på rundt 300 i året, men EU er altså fortsatt misfornøyd med tempoet. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Husleia til Ingrid (90) øker med nesten 250 prosent

Pensjonisten må selge strikkeklær på internett for å råd til husleia.

...

Fotballfest!

Denne lørdagen byr på både norske og utenlandske oppgjør.

Vi følger alle kampene her!

...

På jobb mandag ved enighet

Utdanningsforbundet sender medlemmene tilbake til klasserommet uten å vente på uravstemningen, dersom det oppnås enighet med KS i helga.

...

«Rockelegen» hentet av væpnet politi

Jan Øren (64) ble hentet av væpnet politi og fraktet bort i helikopter for legesjekk.