...
Atomkraftverket Ringhals ligger på sørvestkysten av Sverige, seks mil sør for Göteborg. Foto: Annika Örnborg/Pressebilde/ANB

Skjerper sikkerheten

Svensk politi har skjerpet sikkerheten ved landets atomkraftverk fra normalt til gult nivå etter at det ble funnet sprengstoff ved Ringhals-kraftverket.

Publisert 21.06.2012 kl 12:54 Oppdatert 21.06.2012 kl 12:58

Tips en venn på e-post:

Sprengstoffet, som skal være av sivil type, ble oppdaget av personalet på kraftverket onsdag ettermiddag. Det ble funnet under en rutinekontroll på en truck som skulle fra et innhegnet industriområde til det sterkt bevoktede driftsområdet, skriver Aftonbladet.

Politiet mistenker at det skulle benyttes i en sabotasjeaksjon og gjennomsøkte natt til torsdag hele det store anlegget med bombehunder.

Trucken sprengstoffet ble funnet på, hadde vært inne på Ringhals-kraftverkets område i flere uker. Først da den skulle inn på den strengt beskyttede driftsdelen av anlegget, der atomreaktorene befinner seg, ble det oppdaget.

– Under det øverste stigtrinnet på lastebilen sitter det et brannslukningsapparat. Det var på dette at det mistenkelige stoffet ble funnet, opplyser kraftverkets kommunikasjonssjef Gösta Larsen.

– Vi ser naturligvis svært alvorlig på dette, sier han.

Svenske strålevernmyndigheter følger nøye med på saken.

– Selvsagt er det alvorlig om noen prøver å føre inn sprengstoff på et kjernefysisk anlegg. Dette er noe som ikke har forekommet på mange år, sier Stig Isaksson ved Strålsäkerhetsmyndighetene.

Han sier til Aftonbladet at han ikke er kjent med konkrete trusler mot Ringhals-kraftverket.

Ingen mistenkte

Ifølge Gösta Larsen er det snakk om en knyttnevestor klump med plastisk sprengstoff. Det var imidlertid ikke festet noen tennmekanisme på sprengstoffet, og derfor var det heller ingen eksplosjonsrisiko, ifølge politiet.

Larsen tror heller ikke at mengden sprengstoff var stor nok til å kunne påføre atomreaktorene nevneverdig skade.

Politiet har avhørt den kvinnelige sjåføren av lastebilen, som ikke skal ha hatt kjennskap til sprengstoffet.

– Hun har fortalt om lastebilens bevegelser inne på området, men er ikke mistenkt for noen forbrytelse. Kjøretøyets bevegelser blir nå et av utgangspunktene for vår videre etterforskning, opplyser politiets talsmann Tommy Nyman.

I tillegg er en rekke andre personer avhørt, men ifølge Nyman har politiet foreløpig ingen mistenkte i saken. Sprengstoffet skal nå analyseres i et forsøk på å fastslå hvor det kommer fra.

Sikkerheten ved atomanlegg er delt inn i fire nivåer: grønt, gult, oransje og rødt. (ANB-NTB-TT)

På forsiden nå


...

Fem gode råd mot brann

Årlig brenner mellom 100 til 150 hytter ned til grunnen. Her er fem ting du ikke må slurve med på hytta.

...

Mindre salt i smøret

Helseminister Bent Høie vil ha mindre salt i maten. Tine tar ham på ordet og reduserer saltinnholdet i smør.

...

Skråsikre foreldre tar sjansen

Bilulykker er hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge. Feil sikring er den største synderen.

...

Husk å stille klokken!

Men hvordan var det igjen? Skal den stilles fram eller tilbake?