...
Katastrofen ved Fukushima-kraftverket i Japan var menneskeskapt og ikke bare forårsaket av tsunamien, viser en ny granskingsrapport. Foto: Tokyo Electric Power Co., TEPCO

Menneskeskapt atomkatastrofe

Katastrofen ved Fukushima-kraftverket i Japan var menneskeskapt og ikke bare forårsaket av tsunamien.

Publisert 05.07.2012 kl 08:45 Oppdatert 05.07.2012 kl 08:51

Tips en venn på e-post:

Det er konklusjonen i en ny granskingsrapport. Regjeringen får også kritikk for å ha reagert sent.

– Det er helt klart at ulykken var en menneskeskapt katastrofe. Regjeringen, tilsynsmyndighetene og eierselskapet TEPCO manglet ansvar for å beskytte folks liv og samfunnet, heter det i en rapport som ble lagt fram i Tokyo torsdag.

Bak rapporten står en uavhengig komité som ble satt ned av den japanske nasjonalforsamlingen for å granske atomkatastrofen og myndighetenes håndtering av den.

Dårlig forberedt

Også Japans tidligere statsminister Naoto Kan får kraftig kritikk for håndteringen av Fukushima-katastrofen. Kommisjonen slår fast at Kan og hans regjering handlet tregt og utilstrekkelig fordi den var dårlig forberedt på en katastrofe.

Ifølge rapporten gjorde regjeringen også mer skade enn nytte etter å ha tatt en rekke telefoner til kraftselskapet TEPCO med elementære spørsmål, noe som forsinket arbeidet med å få situasjonen under kontroll.

Jordskjelv

Det var 11. mars i fjor atomkraftverket Fukushima Daiichi ble rammet av en tsunami forårsaket av et kraftig jordskjelv utenfor kysten av Vest-Japan.

Jordskjelvet hadde en styrke på 9,0 og hadde sitt episenter på havbunnen i Stillehavet utenfor øya Honshu, og utløste en flodbølge som traff østkysten av Japan med enorm kraft.

Bølgen skyllet enkelte steder flere kilometer inn over land og knuste alt den kom over til pinneved. Om lag 20.000 mennesker er enten bekreftet døde eller er fortsatt savnet etter naturkatastrofen.

Gjenåpner

Samtidig er det klart at japanske myndigheter har gjenåpneten reaktør på grunn av strømmangel i landet.

Reaktor 3 ved Oi kjernekraftverk er den første som blir gjenåpnet etter at alle landets kjernekraftverk ble stengt i kjølvannet av Fukushima-katastrofen i fjor vår.

Det har den siste uken vært massive demonstrasjoner mot myndighetenes vedtak om å restarte kjernekraftverk. Før helgen samlet titusenvis av mennesker seg utenfor boligen til Japans statsminister i Tokyo for å protestere.

Demonstrantene bar plakater med slagord som «Kjernekraftens æra er over».

Ifølge meningsmålinger er rundt 70 prosent av befolkningen motstandere av kjernekraft.(ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Fem gode råd mot brann

Årlig brenner mellom 100 til 150 hytter ned til grunnen. Her er fem ting du ikke må slurve med på hytta.

...

Mindre salt i smøret

Helseminister Bent Høie vil ha mindre salt i maten. Tine tar ham på ordet og reduserer saltinnholdet i smør.

...

Skråsikre foreldre tar sjansen

Bilulykker er hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge. Feil sikring er den største synderen.

...

Husk å stille klokken!

Men hvordan var det igjen? Skal den stilles fram eller tilbake?